Iz časa u čas: Papa Franjo u Sarajevu

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo stigao je u Bosnu i Hercegovinu.

Bosna i Hercegovina 06.06.2015 | 12:44
Iz časa u čas: Papa Franjo u Sarajevu

12:44 Sveto euharistijsko slavlje na Koševu se privodi kraju. Papa Franjo će napraviti pauzu za ručak nakon čega će otići u Katedralu Srca Isusova.

12:05 “Nikada više rata”, poručio je Papa Franjo u propovijedi okupljenim desetinama hiljada hodočasnika, služeći svetu misu na otvorenom na stadionu “Asim Ferhatović. “Blago mirotvorcima”, podsjetio je Papa na riječi Isusa Hrista, koje su, dodao je, uvijek vrijedan poziv.

11:53 Papa Franjo, služeći svetu misu na otvorenom, na stadionu “Asim Ferhatović Hase” na Koševu, izgovorio je riječi iz zborne molitve, dijela Blagoslova s Gore, koje poručuju: “Blago mirotvorcima jer će se sinovima Božijim nazvati”.

Mir umjesto rata, dijalog, umjesto ljutnje i nerazumijevanja, to je ono što Papa stalno poručuje da je recept za BiH.

11:45 Sveto euharistijsko slavlje, kao centralni događaj pohoda Sarajevu, papa slavi zajedno s desetinama biskupa i velikim brojem sveštenika iz BiH i drugih zemalja te s okupljenih više od 65.000 hodočasnika.
Učestvuju i tri crkvena hora s velikim brojem članova, a prati ih veliki orkestar Oružanih snaga BiH.

11:28 Na Koševu vjernici pjevaju "Aleluja".

11:15 Počela je misa koju predvodi papa Franjo.

11:08 Počeo je centralni dio papine posjete Sarajevu.

10:58 Uskoro bi trebala početi sveta misa na Koševu.

10:55 - Gradonačenik Sarajeva, Ivo Komšić, predao ključeve grada kao izraz velike zahvalnosti papi.

10: 48 Papa Franjo stigao je na Koševo gdje ga je dočekalo oko 70.000 vjernika. Vjernici pjevaju duhovne pjesme dok se papa Franjo u papamobilu vozi stadionom Koševo.

10:40 Papa je u svom papamobilu krenuo prema stadionu ''Koševo''.

Iako po protokolu nije bilo planirano, papa Franjo je blagoslovio djecu na ulici kod Higijenskog zavoda, javio je Klix.

10:35 Papa Franjo upravo je pustio golubice iz kaveza te na jezicima bh. naroda poručio "mir vama".

10:33 "Katolička crkva učestvuje u materijalnoj i duhovnoj obnovi BiH. Sveta stolica se raduje svemu što je postigla u ovim godinama. Svjestan da su mir i međusobna pažnja nužni uvjesti za trajan razvoj", kazao je papa Franjo.
"Molim se za mir i blagostanje za Sarajevo i čitavu BiH", dodao je papa.

10: 31 "Hvala vam na ugodnom dočeku i srdačnim riječima. Radostan sam što sam došao u ovaj grad koji je mnogo propatio u prošlom stoljeću", kazao je papa Franjo na početku svog obraćanja.

10.14 Počela su obraćanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i pape Franje.
“Vjerujem da je vrijeme nerazumijevanja iza nas, a pred nama vrijeme saradnje”, rekao je Mladen Ivanić pred papom Franjom izražavajući mu dobrodošlicu.

Ivanić je rekao da je u BiH mnogo toga urađeno, ali da treba još mnogo uraditi kako bi svaki čovjek bio ravnopravan na svakom pedlju BiH.

“Treba slijediti vaše riječi i vaša posjeta je ohrabrenje za rješavanje životnih pitanja”, rekao je Ivanić.

09.59 Papa Franjo i njegova pratnja upoznali su se sa državnim zvaničnicima Bosne i Hercegovine. Nakon toga papa Franjo je ušao u zgradu državnog Predsjedništva gdje počinje dipomomatski prijem. Ovaj dio posjete trebalo bi da traje nekih 20-25 minuta.

Nakon susreta sa političarima, Papa će se obratiti građanima Bosne i Hercegovine.

09:53 Intonirana je i himna Bosne i Hercegovine i papa Franjo je sa bh. delegacijom ušao u zgradu Predsjedništva gdje će održati zajednički sastanak.

09:45 Papa Franjo stigao je pred zgradu Predsjedništva BiH gdje su ga dočekali brojni građani i vjernici koji neće prisustvovati misi na Koševu. Tu sga je dočekao predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, a tu su i članovi Predsjedništva Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

09:31 Papa je u putu prema Predsjedništvu. Papa se vozi u automobilu ford fokus.

09:20 Gormoglasan aplauz prolomio se stadionom Koševo nakon što je na razglas objavljeno da je papa Franjo avionom sletio na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Oko 65.000 vjernika koliko ih je već na stadionu ispunjenom do posljednjeg mjesta aplauzom su pozdravili tu vijest, uz klicanje "Dobro došao papa!".

U toku je meditacijsko-vjerski program na stadionu, a prisutni su aplauzom pozdravili i prolazak kardinala iz mnogih zemalja, koji su se atletskom stazom uputili do svojih mjesta.

09:15 Bh. i međunarodni zvaničnici te brojni biskupi pristižu u zgradu Predsjedništva BiH gdje će imati čast čuti obraćanje poglavara Vatikana Pape Franje.

Sve pripreme za njegov doček ispred zgrade i u zgradi su završene a vatikanskog poglavare će dočekati najviši državni vrh.

09:09 Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo sletio je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu, saznaju ''Nezavisne novine''.

Papu Franju, koji danas boravi u prvoj posjeti Bosni i Hercegovini i Sarajevu, na pisti sarajevskog aerodroma dočekali su član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, nadbiskup vrhbosanski Vinko kardinal Puljić i apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini Luigi Pezzuto. Među delegacijom na aerodromu je i gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, koji će papi uručiti Ključ grada na stadionu Koševo.

U delegaciji za doček bili su i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, ministar odbrane BiH Marina Pendeš, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general pukovnik Anto Jeleč, ambasador BiH u Vatikanu Slavica Karačić, predsjednik i premijer Federacije BiH Marinko Čavara i Fadil Novalić.

Avion italijanske nacionalne kompanije Alitalia ukrašen je zastavama Bosne i Hercegovine i Vatikana.

Osim članova delegacija BiH i Vatikana, svečani doček poglavara Rimokatoličke crkve na aerodromu u Sarajevu uveličalo je i 144 mladih ljudi iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine odjevenih u narodne nošnje svih konfesija.

Tokom današnje posjete Sarajevu i BiH, papa Franjo će održati centralnu misu pred blizu 70.000 hodočasnika i vjernika iz BiH, regije i svijeta na Olimpijskom stadionu Koševo.

09:00 U popodnevnim satima papa će se susresti sa sveštenicima, redovnicima, bogoslovima i sjemeništarcima u Katedrali "Srca Isusova".

Papa Franjo će posjetiti Franjevački međunarodni studentski centar gdje će se sastati sa predstavnicima religijskih zajednica u BiH kardinalom Vinkom Puljićem, reisu-l-ulemom Islamske zajednice BiH Huseinom ef. Kavazovićem, episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem i predsjednikom Jevrejske zajednice u BiH Jakobom Fincijem sa kojima će se zajedno pomoliti.

U Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih "Ivan Pavao II", papa Franjo će se susresti sa mladima iz BiH svih religija.

Programom posjete previđeno je da papa Franjo okonča posjetu BiH u večernjim satima, kada će sa sarajevskog aerodroma avionom odletjeti za Rim.

Izvor: Agencije

 

Komentari / 41

Ostavite komentar
Name

kogde

06.06.2015 06:50

Ovo ga posebno raduje"susret sa mladima".

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

06.06.2015 12:18

U pravu si. To ga je najviše obradovalo. U Holandiji su legalizovali pedofiluju. Nešro ne čuh Franjceka da se oglasio po tom pitanju.

Name

Iskreno

06.06.2015 07:12

Ako je i drzavna posjeta zasto ga onda Ivanic nije docekao gdje se Covic svugdje trpa .

ODGOVORITE
Name

Protokol

06.06.2015 07:58

Po protokolu sef drzave ne ceka na aerodromu vec u svojoj kancelariji... To je obicno njegov zamjenik ili mip..

Name

lol

06.06.2015 08:20

A Nezavisne objavile da je i Dodik stigao.

Name

Gagi

06.06.2015 08:58

Za Lol .Ma tamo je zabranjeno za Baju .Moze samo za posten svet.

Name

Dusan

06.06.2015 09:34

Bio je Dodik došao u Teheran u drugom redu je sjedio u Predsjeništvu izvirivao je malo glavom.Ko je gledao pažljivo prenos mogao je vidjeti prilikom govora pape u Predsjednišvu kako sjedi Baja lično.

Name

re edo

06.06.2015 17:22

Znamo Edo da nisi vjernik, zakljucili smo po tvojim komentarima.Cudi nas da si Jos u Tuzli posto ti je ona postala seljacka.

Name

predstavnik

07.06.2015 08:46

Znam ja Srbine da bi ti odredio da patrijarha primi Izetbegovic umjest Ivanica. Covic je predstavnik hrvatskog naroda. Ja ne znam gdje ti zivis. Fino je Ivanic primio Papu i obisli pocasni vod. Ti mrzis sebe.....

Name

Iskreno

06.06.2015 07:16

Divan gest Pape rukuje se sa svakim djetetom.

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

06.06.2015 07:26

Nisam vjernik , ali mislim da je Papa Franjo , da ga ne ureknem , normalan , jednostavan covjek i zelim mu dobrodoslicu ! Smeta mi sto ga ovoliko lopova , tzv . politicara docekuje na Aerodromu Sarajevo i u Predsjednistvu BiH na celu sa Al Kaponeom Covicem !

Name

iskreno

06.06.2015 07:34

Nevjerujem u ove papine izjave," latini su stare varalice." Sta se iza brda valja?

ODGOVORITE
Name

Zenica

06.06.2015 07:34

Svaki dogadjaj koji donosi neke pozitivne vibracije je nesto sto nam treba,svima nama u BiH,pa tako i ova danasnja posjeta Pape izmucenoj BiH i njenim gradjanima... Sarajevo je danas centar svijeta... Pozdrav svim ljudima dobre volje i uzivajmo u danasnjem lijepom i suncanom danu u kome su nasi "nadobudni lideri" sasvim sigurno u drugom planu,bar ovaj jedan da malo odmorimo od njih i njihove svadjalacke retorike...

ODGOVORITE
Name

re gandalf

06.06.2015 09:09

Ne brini povezao je Bakir kerove jer mozes misliti da papa dobije batine a toliko je uradio da napravi Islamsku drzavu,znaju ovi iz Sarajeva da bradonje moraju posakrivati danas a vec sutra mogu da nastave sa islamizacijom

Name

RadikalNO

06.06.2015 10:45

Što dalje od SrBske sa tim pozitivnim vibracijama. Taj što vas je posjetio je nebitan lik za nas. Oni kojima je Stepinac svetac treba da u širokom luku zaobiđu sve što je srbsko.

Name

Osvit

06.06.2015 07:51

Dobrodosao.Vozeci se najobicnijim fordom od aerodroma do zgrade presjednistva poslao je svima vise i snaznije poruke nego sto se rjecima moze reci.

ODGOVORITE
Name

Гандалф

06.06.2015 07:53

Само да мирне Сарајлије не претуку Бијелог оца, на БашЋаршији јер носи обиљежја Ватикана, кад пожели да поједе Чевапе. Мир вама!

ODGOVORITE
Name

Пуљић

06.06.2015 08:09

Ко је ,када од српских политичара одобрио ову посјету?Ко је одобрио да на аеродрому дјеца нека носе српску ношњу и поздрављају неког тамо. Ко су Cрби који као поздрављају тамо неког? Тек кад тај тип по дозволи СПЦ посјети Србију Срби га могу и у БиХ поздравити.Ово сада је посао србских изрода у БиХ.

ODGOVORITE
Name

re.puljicu

06.06.2015 08:52

Ti si izrod kad mozes pricati gluposti. Tebe ce da pitaju ko ce sta nositi

Name

nepopravljiv

07.06.2015 07:30

Papak se rodi i ostaje citav zivot papak. Ti si najbolji primjer za ovu tvrdnju. Srami se zbog vlastiti rijeci.

Name

re.gandalf

06.06.2015 08:22

Koja ironija u tvom komentaru. Ni na danasnji dan kad se salje poruka mira ne moze se a da se neko kao ti nadjeс da posaljes glupi komentar.

ODGOVORITE
Name

RS

06.06.2015 08:36

A hoce li skoknuti do Jasenovca? Nije daleko....

ODGOVORITE
Name

RS

06.06.2015 08:37

A hoce li skoknuti do Jasenovca? Nije daleko...

ODGOVORITE
Name

kasnije

06.06.2015 10:13

ide prvo do Srebrenica.

Name

ОЗРЕН ДОБОЈ

06.06.2015 08:51

Поштујем и волим сваког искреног доброг и поштеног човјека и вјерника било које нације.Папа фрањо ми дјелује као истински вјерник и као добар човјек.Али уколико Ватикан и Папа прогласе Алојзија Степинца за свеца онда сва њихова прича о хришћанству љубави и праштању и међухришћанском дијалогу пада у воду и у том случају СПЦ одмах треба прекинути сваки контакт са Ватиканом.Уколико то не ураде за мене лично сваки епископ који се не супростави томе неће бити српски епископ и ја ћу са својом породицом бити вјерник епископа АРТЕМИЈА.

ODGOVORITE
Name

Posten

06.06.2015 09:09

Nisam katolik al da mi je samo pet minuta da porazgovaram sa papom ja kao obican gradjanin.Da mu ja objasnim koje u stvari taj Covic i ljudi u crnim odijelima svaka cast Pljujicu.Al Pljujic se samo pozdravi i nesta.Covic preuze papu kao da je on kardinal bosanski.I tad pocinje prica znate mi smo ovdije ugrozeni nedaju nam cijelu BiH molim vas oce pomozite.Znate mi bi da se ujedinimo sa nasom maticom Hrvatskom itd.Dok bi Plujic rekao Hrvati su vise nego ravnopravni sa ostala dva naroda al zbog ovakvih kao sto su Covic odlaze trbuhom za kruhom jer posijeduju hrvatske putovnice i odose za Evropu.

ODGOVORITE
Name

Brčko

06.06.2015 19:21

svaka čast na komentaru.... mislim da tako misli 90% ljudi u BiH..:-)))

Name

gost

06.06.2015 09:13

Papa Franjo i ovi naši gangsteri čini mi se da je drug komesar Komšić nedostajao u zgradi predsjedništva vidio sam da je spasilac srpskih resursa u BiH Dodik bio.

ODGOVORITE
Name

Vuk

06.06.2015 09:27

Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada. Ponasanje ovog pape jeste drugacije od njegovih prethodnika, mnogo bolje ušminkano, ali ciljevi Vatikana ostaju isti.

ODGOVORITE
Name

Karadoz

06.06.2015 09:37

Papa se u Sarajevu kao i Tito krece slobodno i bez pancirnih vozila. NA zalost mnogih koji su ocekivali nesto drugo.

ODGOVORITE
Name

Radule

06.06.2015 10:12

Najveci gospodin regionalne politicke scene,Mladen Ivanic.

ODGOVORITE
Name

posten

06.06.2015 10:16

U BiH nikad ne bi bilo rata a ni mrznje da nije politicara.Svaki normalan vodja jedne religije poziva na mir bio to pop hodza il frater.Mi se bojimo jedni drugih zbog politicara il bolje receno mi ne vijerujemo jedni drugima, mislimo kad Dodik kaze glasajte bice samostalnost,Izetbegovic bice cijelovitost , Covic bice Herzeg Bosna.Narod povjeruje i je.e prvom komsiji sve jer misli sutra ce biti kako jedan od njih trojice rece i tu nastaje mrznja.Zasto bi bilo ko od nas mrzio drugu vjeru zasto sta nam je ta vjera lose uradila.Nego politicari glavni poglavnici kao, al sve zbog kriminala i da narod za njih glasa.

ODGOVORITE
Name

re karadoz

06.06.2015 10:26

Pa mogu se suzdrzati jedan dan i bradonje,ipak milione su ulozili u borbu protiv bradonja i sad da pokazu kako su Bakir i bratija nesposobni,ovako danas ce proci bez problema ali sutra ce bradonje da rade sta hoce jer su se danas posakrivali

ODGOVORITE
Name

PTSP

07.06.2015 04:39

Na koje bradonje misliš, da ne misliš na čete.

Name

BiH Mostar

06.06.2015 10:40

Papa se vozi u Ford fokusu, a naša fukara u audiju A8 minimum.

ODGOVORITE
Name

Gavrilo Princip

06.06.2015 10:41

Samo ja još nedostajem.

ODGOVORITE
Name

dalibor

06.06.2015 10:53

....Papo, Ima li Srba u Sarajevu?

ODGOVORITE
Name

Nije dobro

06.06.2015 19:21

Ovo nikako nije dobro za RS. Sve asocira na jedinstvo, mir, ljubav, jedinstvenu drzavu BiH. To ugrozava nase planove za nezavisnom RS.

ODGOVORITE
Name

vjernik

07.06.2015 16:11

Dobar je Papa samo nebi bilo lose da navrati u Jasenovac i Gradinu sledeci put!

ODGOVORITE
Name

TVelenje

07.06.2015 18:43

Ovakav docek je imao samo Tito.

ODGOVORITE
Name

Serafim

08.06.2015 13:23

DA je dosao patrijarh Irinej ubili bi ga u Sarajevu kao sto ubise i Nikolu Gardovica u crkvenoj porti sa srpskim barjakom u ruci. Ovo ti dodje cvijece cvijecu a Srbinu svijecu.

ODGOVORITE