Ердоган: Турска да узме "БХ Телецом"?

Иза изненадне промјене става федералног премијера Фадила Новалића (СДА) о продаји највећег телеком оператера у БиХ, "БХ Телецома", према незваничним информацијама стоји понуда Турске да уђе у власништво најпрофитабилније фирме у БиХ.

Босна и Херцеговина 05.06.2015 | 13:18
Ердоган: Турска да узме "БХ Телецом"?

Новалић је првобитно био против приватизације, али одједном је промијенио мишљење и опцију продаје истакао као реалну.

Посебно индикативно јесте да је прича о државном капиталу у "БХ Телецому" актуелизована одмах након посјете предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана БиХ.

Турски бизнисмени

У Ердогановој пратњи било је неколико утицајних бизнисмена, међу којима и власник једне од турских фирми за телекомуникације, која је бацила око на "БХ Телецом", незванично нам је речено из извора.

Такође, незванично сазнајемо да је Турска на сто ставила понуду од 1,2 милијарде КМ за контролни пакет дионица златне коке у Федерацији БиХ.

Ову информацију нико од званичника Владе ФБиХ јуче није хтио ни потврдити ни демантовати, иако смо више пута контактирали премијера Новалића те ресорног министра Дениса Ласића (ХДЗ БиХ). 

Но, Нермин Никшић, бивши премијер ФБиХ, рекао нам је јучее да је и он чуо ову информацију, али да за сада нема званичне потврде о томе.

"Чуо сам и ја да су у игри 1,2 милијарде КМ које нуди једна турска фирма. За сада су то шпекулације, али код нас се врло често те шпекулације на крају покажу тачним. Поготово што је премијер Новалић преко ноћи промијенио став о продаји фирме. Прво је тврдио да приватизације "БХ Телецома" неће бити, па је ипак одлучио да постоји и та опција",  рекао је Никшић.

И он каже да је врло занимљиво како се ова прича о продаји државне фирме појавила након доласка предсједника Турске у БиХ.

Посебно је индикативно да су Њемци, како се тврди, наводно раније понудили још више - двије милијарде КМ. 

"Моје је мишљење да то није добар потез и да није право вријеме за продају. Иако је ММФ одмах на почетку мог мандата тражио да се иде у продају ове фирме, ми смо се успјели одупријети томе. Но, сада су друге околности", рекао је Никшић. 

Турска је још прије двије године показала озбиљно интересирање за куповину „БХ Телецома".

У плану је било увођење највећег турског оператера "Туркцелла" на бх. тржиште, а који је тада, наводно, припремао понуду за куповину "БХ Телецома". Но, тадашња власт није била спремна на продају ове државне фирме. 

Извор: Дневни аваз

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

бивши

05.06.2015 11:25

Само будала може продати оно што доноси и што ће сигурно увијек доносити профит. Пошто ови дотични премијери нису баш такве будале може се са стопостотном сигурношћу рећи да се ради о криминалу, то јест да се ради о узимању процента од продаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРАМОТА

05.06.2015 11:39

Никако продати,треба то спријецити,РС је продала,па ста градјани имају од тога,само су политицари милионима богатији.Без обзира да ли се ради о Федерацији БиХ или РС-у,све треба спрјецавати сто припада градјанима,нека своју лицну имовину продају,срам их било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

05.06.2015 11:47

Жељко се повукао из власти, сада Бакрy има одвезане руке да продаје, ако хоће, и бубреге народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

питај насе

05.06.2015 11:51

Новалицу, питај насе како су продали и колико су се уградили?

ОДГОВОРИТЕ
Name

гухг

05.06.2015 12:18

Е јадна мајко све јад и цемер све гори од горих, знају ли иста направит. Казу комунисти били ваки били наки, они су барем стварали нове вриједност. На крају цемо сви остати постанари у властитиј куци. Треба узети тољагу и све истјерат на улицу. Боље је и анархија него да се само појединци богате и то све по закон. Револуција и ниста друго. Фебруар просле године је показао да је све могуце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

став

05.06.2015 14:22

Треба Турцима,Русима и оним продати несто сто је закљуцано,под стецајем,неку фабрику пред цијим вратима дезурају радници којима нису дате плаце и уплацени доприноси.Да скратим,треба им продати краву која пуно једе,гица се и не даје млијека.

ОДГОВОРИТЕ