Erdogan: Turska da uzme "BH Telecom"?

Iza iznenadne promjene stava federalnog premijera Fadila Novalića (SDA) o prodaji najvećeg telekom operatera u BiH, "BH Telecoma", prema nezvaničnim informacijama stoji ponuda Turske da uđe u vlasništvo najprofitabilnije firme u BiH.

Bosna i Hercegovina 05.06.2015 | 13:18
Erdogan: Turska da uzme "BH Telecom"?

Novalić je prvobitno bio protiv privatizacije, ali odjednom je promijenio mišljenje i opciju prodaje istakao kao realnu.

Posebno indikativno jeste da je priča o državnom kapitalu u "BH Telecomu" aktuelizovana odmah nakon posjete predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana BiH.

Turski biznismeni

U Erdoganovoj pratnji bilo je nekoliko uticajnih biznismena, među kojima i vlasnik jedne od turskih firmi za telekomunikacije, koja je bacila oko na "BH Telecom", nezvanično nam je rečeno iz izvora.

Takođe, nezvanično saznajemo da je Turska na sto stavila ponudu od 1,2 milijarde KM za kontrolni paket dionica zlatne koke u Federaciji BiH.

Ovu informaciju niko od zvaničnika Vlade FBiH juče nije htio ni potvrditi ni demantovati, iako smo više puta kontaktirali premijera Novalića te resornog ministra Denisa Lasića (HDZ BiH). 

No, Nermin Nikšić, bivši premijer FBiH, rekao nam je jučee da je i on čuo ovu informaciju, ali da za sada nema zvanične potvrde o tome.

"Čuo sam i ja da su u igri 1,2 milijarde KM koje nudi jedna turska firma. Za sada su to špekulacije, ali kod nas se vrlo često te špekulacije na kraju pokažu tačnim. Pogotovo što je premijer Novalić preko noći promijenio stav o prodaji firme. Prvo je tvrdio da privatizacije "BH Telecoma" neće biti, pa je ipak odlučio da postoji i ta opcija",  rekao je Nikšić.

I on kaže da je vrlo zanimljivo kako se ova priča o prodaji državne firme pojavila nakon dolaska predsjednika Turske u BiH.

Posebno je indikativno da su Njemci, kako se tvrdi, navodno ranije ponudili još više - dvije milijarde KM. 

"Moje je mišljenje da to nije dobar potez i da nije pravo vrijeme za prodaju. Iako je MMF odmah na početku mog mandata tražio da se ide u prodaju ove firme, mi smo se uspjeli oduprijeti tome. No, sada su druge okolnosti", rekao je Nikšić. 

Turska je još prije dvije godine pokazala ozbiljno interesiranje za kupovinu „BH Telecoma".

U planu je bilo uvođenje najvećeg turskog operatera "Turkcella" na bh. tržište, a koji je tada, navodno, pripremao ponudu za kupovinu "BH Telecoma". No, tadašnja vlast nije bila spremna na prodaju ove državne firme. 

Izvor: Dnevni avaz

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

bivši

05.06.2015 11:25

Samo budala može prodati ono što donosi i što će sigurno uvijek donositi profit. Pošto ovi dotični premijeri nisu baš takve budale može se sa stopostotnom sigurnošću reći da se radi o kriminalu, to jest da se radi o uzimanju procenta od prodaje.

ODGOVORITE
Name

SRAMOTA

05.06.2015 11:39

Nikako prodati,treba to sprijeciti,RS je prodala,pa sta gradjani imaju od toga,samo su politicari milionima bogatiji.Bez obzira da li se radi o Federaciji BiH ili RS-u,sve treba sprjecavati sto pripada gradjanima,neka svoju licnu imovinu prodaju,sram ih bilo.

ODGOVORITE
Name

xy

05.06.2015 11:47

Željko se povukao iz vlasti, sada Bakry ima odvezane ruke da prodaje, ako hoće, i bubrege narodu.

ODGOVORITE
Name

pitaj nase

05.06.2015 11:51

Novalicu, pitaj nase kako su prodali i koliko su se ugradili?

ODGOVORITE
Name

guhg

05.06.2015 12:18

E jadna majko sve jad i cemer sve gori od gorih, znaju li ista napravit. Kazu komunisti bili vaki bili naki, oni su barem stvarali nove vrijednost. Na kraju cemo svi ostati postanari u vlastitij kuci. Treba uzeti toljagu i sve istjerat na ulicu. Bolje je i anarhija nego da se samo pojedinci bogate i to sve po zakon. Revolucija i nista drugo. Februar prosle godine je pokazao da je sve moguce.

ODGOVORITE
Name

stav

05.06.2015 14:22

Treba Turcima,Rusima i onim prodati nesto sto je zakljucano,pod stecajem,neku fabriku pred cijim vratima dezuraju radnici kojima nisu date place i uplaceni doprinosi.Da skratim,treba im prodati kravu koja puno jede,gica se i ne daje mlijeka.

ODGOVORITE