Паметни штап за слијепе

Студенти са Универзитета у Бирмингему, развили су штап који слепим и слабовидим особама омогућује да препознају људе које срећу у кругу од десетак метара, јавља америчка телевизија ЦНН.

Информационе технологије 04.06.2015 | 08:40
Паметни штап за слијепе

Ово револуционарно помагало, названо XплоР, које је још увек у фази прототипа, опремљено је ГПС-ом, камером и софтвером за препознавање лица, повезаним са банком фотографија.

Штап функционише тако што вибрирањем усмерава и упозорава корисника да му се приближава неко од чланова породице, пријатељ или познаник.

Чим камера примети неку особу, програм скенира њено лице и упоредјује га са фотографијама на меморијској карти. У случају поклапања, штап путем блутут слушалице саопштава кориснику име и удаљеност особе.

Остале функције, као што је ГПС, имају за циљ да побољшају кретање слепих и слабовидих особа.

"Мој деда је слеп и знам колико би му овај уређај помогао", рекао је Стив Адигбо, један од младих научника који раде на развоју XплоР-а.

Студенти планирају да свој паметни штап ускоро представе потенцијалним инвеститорима како би развили прави комерцијални производ, али пре тога ће морати да га тестирају у Бикон центру за слепе у Волверхемптону.

Извор: б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Комбинација

04.06.2015 21:32

ласерског стапа, апп тап. тап се и других ствари. Мислим да је одлицно и ја бих га радо имала навецер јер волим да просетам, а не видим. Ја имам стап ткз. маркер који казе да видим али лосе.

ОДГОВОРИТЕ