Pametni štap za slijepe

Studenti sa Univerziteta u Birmingemu, razvili su štap koji slepim i slabovidim osobama omogućuje da prepoznaju ljude koje sreću u krugu od desetak metara, javlja američka televizija CNN.

Informacione tehnologije 04.06.2015 | 08:40
Pametni štap za slijepe

Ovo revolucionarno pomagalo, nazvano XploR, koje je još uvek u fazi prototipa, opremljeno je GPS-om, kamerom i softverom za prepoznavanje lica, povezanim sa bankom fotografija.

Štap funkcioniše tako što vibriranjem usmerava i upozorava korisnika da mu se približava neko od članova porodice, prijatelj ili poznanik.

Čim kamera primeti neku osobu, program skenira njeno lice i uporedjuje ga sa fotografijama na memorijskoj karti. U slučaju poklapanja, štap putem blutut slušalice saopštava korisniku ime i udaljenost osobe.

Ostale funkcije, kao što je GPS, imaju za cilj da poboljšaju kretanje slepih i slabovidih osoba.

"Moj deda je slep i znam koliko bi mu ovaj uređaj pomogao", rekao je Stiv Adigbo, jedan od mladih naučnika koji rade na razvoju XploR-a.

Studenti planiraju da svoj pametni štap uskoro predstave potencijalnim investitorima kako bi razvili pravi komercijalni proizvod, ali pre toga će morati da ga testiraju u Bikon centru za slepe u Volverhemptonu.

Izvor: b 92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kombinacija

04.06.2015 21:32

laserskog stapa, app tap. tap se i drugih stvari. Mislim da je odlicno i ja bih ga rado imala navecer jer volim da prosetam, a ne vidim. Ja imam stap tkz. marker koji kaze da vidim ali lose.

ODGOVORITE