Солар Импулсе није успио да прелети Пацифик

Покушај да се уз помоћ соларног авиона прелети Тихи океан, прекинут је због лоших временских услова. Солар Импулсе је због тога приземљен у Јапану.

Информационе технологије 02.06.2015 | 08:15
Солар Импулсе није успио да прелети Пацифик

То путовање од Кине до Хаваја које је требало да траје шест дана, окончано је после 36 сати.

Тим ће сада чекати ведрије небо, пре него што настави даље. Швајцарски пилот Андре Боршберг, који сам лети, твитовао је да је разочаран одлагањем, али да се радује следећем подухвату.

Један од оснивача пројекта Бертранд Пикар који је посматрао лет из контроле мисије у Монаку изјавио је: “Ми нисмо авантуристи, ми смо истраживачи. Безбедност нам је на самом врху приоритета. Авион је одличан, али време није погодно. Слетели смо у Нагоју и чекамо боље услове”.

Авиону "Солар Импулс" потребни су повољни ветрови који га гурају напред, али и ведро небо како би 17.000 фотонапонских, односно соларних ћелија, било функционално. Ове ћелије пуне литијум-јонске батерије, које морају да буду потпуно напуњене за успешан ноћни лет.

Боршберг је веома искусан пилот и инжењер, који у потпуности познаје системе авиона.

Ако успешно стигне на Хаваје, Боршберг ће поставити неколико рекорда у авијацији, не само онај за најдужи лет у авиону с једним седиштем.

Сврха пројекта "Солар Импулс" је да демонстрира потенцијал "чистих" технологија.

Извор: Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Једног дана ће и ово заживјети

02.06.2015 09:08

И авио саобраћај на соларни погон би заживио као и аутомобилски,али то не дозвољавају велике компаније које производе авионе и аутомобиле на гориво

ОДГОВОРИТЕ