Solar Impulse nije uspio da preleti Pacifik

Pokušaj da se uz pomoć solarnog aviona preleti Tihi okean, prekinut je zbog loših vremenskih uslova. Solar Impulse je zbog toga prizemljen u Japanu.

Informacione tehnologije 02.06.2015 | 08:15
Solar Impulse nije uspio da preleti Pacifik

To putovanje od Kine do Havaja koje je trebalo da traje šest dana, okončano je posle 36 sati.

Tim će sada čekati vedrije nebo, pre nego što nastavi dalje. Švajcarski pilot Andre Boršberg, koji sam leti, tvitovao je da je razočaran odlaganjem, ali da se raduje sledećem poduhvatu.

Jedan od osnivača projekta Bertrand Pikar koji je posmatrao let iz kontrole misije u Monaku izjavio je: “Mi nismo avanturisti, mi smo istraživači. Bezbednost nam je na samom vrhu prioriteta. Avion je odličan, ali vreme nije pogodno. Sleteli smo u Nagoju i čekamo bolje uslove”.

Avionu "Solar Impuls" potrebni su povoljni vetrovi koji ga guraju napred, ali i vedro nebo kako bi 17.000 fotonaponskih, odnosno solarnih ćelija, bilo funkcionalno. Ove ćelije pune litijum-jonske baterije, koje moraju da budu potpuno napunjene za uspešan noćni let.

Boršberg je veoma iskusan pilot i inženjer, koji u potpunosti poznaje sisteme aviona.

Ako uspešno stigne na Havaje, Boršberg će postaviti nekoliko rekorda u avijaciji, ne samo onaj za najduži let u avionu s jednim sedištem.

Svrha projekta "Solar Impuls" je da demonstrira potencijal "čistih" tehnologija.

Izvor: B 92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Jednog dana će i ovo zaživjeti

02.06.2015 09:08

I avio saobraćaj na solarni pogon bi zaživio kao i automobilski,ali to ne dozvoljavaju velike kompanije koje proizvode avione i automobile na gorivo

ODGOVORITE