У БиХ диплома смета при запошљавању

БиХ, Србија, Хрватска, Грчка и Кипар спадају у земље у којима се особе са дипломом теже запошљавају него лица са нижим образовањем - показују најновији подаци са европских високошколских институција.

Босна и Херцеговина 21.05.2015 | 17:23
У БиХ диплома смета при запошљавању

У Европи студира 37,2 милиона лица, а на факултете највише иду Руси /осам милиона/ док је најмање студената у Лихтенштајну /960/.

Према најновијим подацима, руски, турски, њемачки, британски и украјински студенти заједно чине 54 одсто укупног броја европских студената.

Извјештај из 2015. године показује да је већина студената /82 одсто/, уписала "теоријске програме", а само 15,6 одсто "струковне".

Програме који директно воде до највиших истраживачких квалификација, односно доктората, похађало је 2,6 одсто студентске популације.

У већини држава студенти уписују тзв. "ИСЦЕД ниво 5А" којим се стичу првостепене дипломе и магистрати. У БиХ, Казахстану и Италији готово сви студенти спадају у ту групу.

У Хрватској, Грчкој, Естонији, Француској, Летонији, Турској и на Кипру најмање четвртина студената похађа струковне програме, а у Белгији чак 49 одсто.

У трећи, највиши степен образаовања највише улажу нордијске земље – од два одсто у Шведској до 2,4 одсто БДП-а у Данској.

Око два одсто БДП-а улажу Кипар и Украјина, а мање од један одсто Словачка, Хрватска, Румунија Италија, Бугарска, Азербајџан, Арменија, Грузија...

У десетак земаља, међу којима су Француска, Словенија, Чешка, Исланд, Данска, Белгија и Шведска, удио породица у финансирању студирања нижи је од десет одсто.

Према подацима прикупљеним из европских високошколских институција, у Хрватској, Србији и Словачкој, од 2010. до 2013. године, број студената који су преквалификовани за посао који сада раде већи је за десет одсто.

У многим европским земљама, посебно у развијеним, као што су Данска, Велика Британија и Холандија, удио високообразованих међу незапосленима је мали.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

к

21.05.2015 11:35

Наравно да смета јер како неко да буде паметнији од њих !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Студент

21.05.2015 12:50

Господо, коме јос треба диплома!!! Задњих година је битна само цланска карта владајуце партије. Неки их мијењају као царапе. А уз то, јос и ако си глуп и послусан, е то је тек врлина која се јако цијени.... Нема нам помоци. И како сутра дјецу васпитати, да уце и да се памецу и лицним залагањем боре кроз зивот, или да знају да се дотицном на власти сто боље увуку у д... Мислим да је ипак ово друго

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре студент

21.05.2015 18:34

Сад сви студирају. То не знаци да имају знање. Ови факултети су постали ко неки курсеви изгубили су свој знацај факултет није висе сто је био свака цаст дјеци који уце и талентованим ал ови сто не иду на предавања ниста не уце а заврсе факултет треба цланска картица јел су лопови ко и власт

ОДГОВОРИТЕ