U BiH diploma smeta pri zapošljavanju

BiH, Srbija, Hrvatska, Grčka i Kipar spadaju u zemlje u kojima se osobe sa diplomom teže zapošljavaju nego lica sa nižim obrazovanjem - pokazuju najnoviji podaci sa evropskih visokoškolskih institucija.

Bosna i Hercegovina 21.05.2015 | 17:23
U BiH diploma smeta pri zapošljavanju

U Evropi studira 37,2 miliona lica, a na fakultete najviše idu Rusi /osam miliona/ dok je najmanje studenata u Lihtenštajnu /960/.

Prema najnovijim podacima, ruski, turski, njemački, britanski i ukrajinski studenti zajedno čine 54 odsto ukupnog broja evropskih studenata.

Izvještaj iz 2015. godine pokazuje da je većina studenata /82 odsto/, upisala "teorijske programe", a samo 15,6 odsto "strukovne".

Programe koji direktno vode do najviših istraživačkih kvalifikacija, odnosno doktorata, pohađalo je 2,6 odsto studentske populacije.

U većini država studenti upisuju tzv. "ISCED nivo 5A" kojim se stiču prvostepene diplome i magistrati. U BiH, Kazahstanu i Italiji gotovo svi studenti spadaju u tu grupu.

U Hrvatskoj, Grčkoj, Estoniji, Francuskoj, Letoniji, Turskoj i na Kipru najmanje četvrtina studenata pohađa strukovne programe, a u Belgiji čak 49 odsto.

U treći, najviši stepen obrazaovanja najviše ulažu nordijske zemlje – od dva odsto u Švedskoj do 2,4 odsto BDP-a u Danskoj.

Oko dva odsto BDP-a ulažu Kipar i Ukrajina, a manje od jedan odsto Slovačka, Hrvatska, Rumunija Italija, Bugarska, Azerbajdžan, Armenija, Gruzija...

U desetak zemalja, među kojima su Francuska, Slovenija, Češka, Island, Danska, Belgija i Švedska, udio porodica u finansiranju studiranja niži je od deset odsto.

Prema podacima prikupljenim iz evropskih visokoškolskih institucija, u Hrvatskoj, Srbiji i Slovačkoj, od 2010. do 2013. godine, broj studenata koji su prekvalifikovani za posao koji sada rade veći je za deset odsto.

U mnogim evropskim zemljama, posebno u razvijenim, kao što su Danska, Velika Britanija i Holandija, udio visokoobrazovanih među nezaposlenima je mali.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

k

21.05.2015 11:35

Naravno da smeta jer kako neko da bude pametniji od njih !

ODGOVORITE
Name

Student

21.05.2015 12:50

Gospodo, kome jos treba diploma!!! Zadnjih godina je bitna samo clanska karta vladajuce partije. Neki ih mijenjaju kao carape. A uz to, jos i ako si glup i poslusan, e to je tek vrlina koja se jako cijeni.... Nema nam pomoci. I kako sutra djecu vaspitati, da uce i da se pamecu i licnim zalaganjem bore kroz zivot, ili da znaju da se doticnom na vlasti sto bolje uvuku u d... Mislim da je ipak ovo drugo

ODGOVORITE
Name

Re student

21.05.2015 18:34

Sad svi studiraju. To ne znaci da imaju znanje. Ovi fakulteti su postali ko neki kursevi izgubili su svoj znacaj fakultet nije vise sto je bio svaka cast djeci koji uce i talentovanim al ovi sto ne idu na predavanja nista ne uce a zavrse fakultet treba clanska kartica jel su lopovi ko i vlast

ODGOVORITE