Напета безбједносна ситуација у Српској

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да је ситуација у Српској и БиХ комплексна у сваком смислу, а у безбједносном "прилично напета", што је разумљива посљедица терористичког напада у Зворнику и ситуације у Македонији.

Босна и Херцеговина 21.05.2015 | 09:25
Напета безбједносна  ситуација у Српској

Лукач је истакао да Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, у сарадњи са агенцијама за провођење закона на нивоу БиХ, предузима оперативне мјере и радње да би стање безбједности било на вишем нивоу.

Он је за "Вечерњи лист", издање за БиХ, истакао да се безбједност у БиХ, па и било које земље у окружењу, не може посматрати изван регионалних прилика, а морају се имати у виду и кретања на геополитичкој сцени.

Лукач је навео да је након терористичког напада у Зворнику дошло до подизања етничких тензија чему су допринијели поједини неодговорни људи из политике запаљивом реториком и одређени медији, који не увиђају да је данас најважније да се смире тензије и допусти истрази да пружи одговоре на бројна питања.

Он је нагласио да у поремећеним односима терористи виде прилику за дјеловање.

"МУП Републике Српске предузима све мјере, при чему новоформирана Управа за борбу против тероризма и екстремизма има пуне руке посла. Много пажње придајемо превентивном дјеловању", истакао је Лукач.

Лукач је рекао да ИСИЛ нема границе, да се може створити на било којој тачки на планети гдје се налазе сљедбеници идеје о такозваној "Исламској држави", а БиХ и Македонија, одакле им долазе добровољци у великом броју, су им занимљиви као нови простори гдје ће важити правила на којима се заснива ИСИЛ.

"Морамо бити бржи од намјера и планова терориста", поручио је Лукач и додао да се земљотрес и терористички напад не могу предвидјети, али се могу маркирати трусна подручја да би се предузеле превентивне мјере, а нападачи одвратили или осујетили.


Извор: Вечерњи лист

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Боки

21.05.2015 07:31

Напета ситуација јер нема пара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

абц

21.05.2015 07:32

Напето је због економских терориста који угрозавајау Српску Инаце то је власт са својим партнерима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

труло

21.05.2015 07:43

Ево ја се препао ста цемо мајко моја ста ли це са нама бити , хајде јунаце сваки дан дајес изјаве и небулозе пусти висе овај народ на миру и ради несто нормално

ОДГОВОРИТЕ
Name

Братунац

21.05.2015 07:43

Тако је Боки.....Сад је свако крив, јер пара нема, а рацуни пристизу. Па докле висе по обицним граданима.....засто се борисмо.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

субара

21.05.2015 07:57

Цекај Драгане, па јуце твоја сефица господја wхитебоотс изјави да је безбједоносна ситуација задовољавајуца?

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалука

21.05.2015 09:21

Свака цаст за коментар,предлазем да попију кафу па да се договоре...

Name

Василије

21.05.2015 07:58

У бризи да ли ћу сутра имати марку за хљеб све ми је драматично!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор

21.05.2015 08:24

Изјава министра је чудна ако ништа више Министар сам негира постојање полиције чим каже ИД може никнути и у РС Спомињући пар стотина бораца који су ратовали или ратују још на страни ИД Лукач сам каже да је МУП неспособан да је мала скупина способнија од МУП РС Овакве изјаве ни обични позорник не би дао У оцјењивању безбједносне ситуације Лукач уводи нови термин НАПЕТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

_

21.05.2015 13:08

Разбиће те шефица, побио си оно што је она јуче рекла.

ОДГОВОРИТЕ