Napeta bezbjednosna situacija u Srpskoj

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je situacija u Srpskoj i BiH kompleksna u svakom smislu, a u bezbjednosnom "prilično napeta", što je razumljiva posljedica terorističkog napada u Zvorniku i situacije u Makedoniji.

Bosna i Hercegovina 21.05.2015 | 09:25
Napeta bezbjednosna  situacija u Srpskoj

Lukač je istakao da Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, u saradnji sa agencijama za provođenje zakona na nivou BiH, preduzima operativne mjere i radnje da bi stanje bezbjednosti bilo na višem nivou.

On je za "Večernji list", izdanje za BiH, istakao da se bezbjednost u BiH, pa i bilo koje zemlje u okruženju, ne može posmatrati izvan regionalnih prilika, a moraju se imati u vidu i kretanja na geopolitičkoj sceni.

Lukač je naveo da je nakon terorističkog napada u Zvorniku došlo do podizanja etničkih tenzija čemu su doprinijeli pojedini neodgovorni ljudi iz politike zapaljivom retorikom i određeni mediji, koji ne uviđaju da je danas najvažnije da se smire tenzije i dopusti istrazi da pruži odgovore na brojna pitanja.

On je naglasio da u poremećenim odnosima teroristi vide priliku za djelovanje.

"MUP Republike Srpske preduzima sve mjere, pri čemu novoformirana Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma ima pune ruke posla. Mnogo pažnje pridajemo preventivnom djelovanju", istakao je Lukač.

Lukač je rekao da ISIL nema granice, da se može stvoriti na bilo kojoj tački na planeti gdje se nalaze sljedbenici ideje o takozvanoj "Islamskoj državi", a BiH i Makedonija, odakle im dolaze dobrovoljci u velikom broju, su im zanimljivi kao novi prostori gdje će važiti pravila na kojima se zasniva ISIL.

"Moramo biti brži od namjera i planova terorista", poručio je Lukač i dodao da se zemljotres i teroristički napad ne mogu predvidjeti, ali se mogu markirati trusna područja da bi se preduzele preventivne mjere, a napadači odvratili ili osujetili.


Izvor: Večernji list

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Boki

21.05.2015 07:31

Napeta situacija jer nema para!

ODGOVORITE
Name

abc

21.05.2015 07:32

Napeto je zbog ekonomskih terorista koji ugrozavajau Srpsku Inace to je vlast sa svojim partnerima.

ODGOVORITE
Name

trulo

21.05.2015 07:43

Evo ja se prepao sta cemo majko moja sta li ce sa nama biti , hajde junace svaki dan dajes izjave i nebuloze pusti vise ovaj narod na miru i radi nesto normalno

ODGOVORITE
Name

Bratunac

21.05.2015 07:43

Tako je Boki.....Sad je svako kriv, jer para nema, a racuni pristizu. Pa dokle vise po obicnim gradanima.....zasto se borismo.....

ODGOVORITE
Name

subara

21.05.2015 07:57

Cekaj Dragane, pa juce tvoja sefica gospodja whiteboots izjavi da je bezbjedonosna situacija zadovoljavajuca?

ODGOVORITE
Name

banjaluka

21.05.2015 09:21

Svaka cast za komentar,predlazem da popiju kafu pa da se dogovore...

Name

Василије

21.05.2015 07:58

У бризи да ли ћу сутра имати марку за хљеб све ми је драматично!

ODGOVORITE
Name

Доктор

21.05.2015 08:24

Изјава министра је чудна ако ништа више Министар сам негира постојање полиције чим каже ИД може никнути и у РС Спомињући пар стотина бораца који су ратовали или ратују још на страни ИД Лукач сам каже да је МУП неспособан да је мала скупина способнија од МУП РС Овакве изјаве ни обични позорник не би дао У оцјењивању безбједносне ситуације Лукач уводи нови термин НАПЕТА

ODGOVORITE
Name

_

21.05.2015 13:08

Razbiće te šefica, pobio si ono što je ona juče rekla.

ODGOVORITE