Гуглов ауто без возача се слупао 11 пута

Откад је ступио на улице, „Гуглов“ самовозећи аутомобил доживео је 11 незгода, али ни за једну није био директно одговоран.

Информационе технологије 18.05.2015 | 08:50
Гуглов ауто без возача се слупао 11 пута

Компанија „Гугл“ пре шест година покренула је пројекат аутомобила који има уграђен ауто-возач. Тренутно на путевима у САД има 20 оваквих возила, који су прешли више од 2,5 милиона километара тест вожње и доживели свега 11 незгода.

- Ниједном наш аутомобил није узроковао несрећу, већ се нашао на погрешном месту у погрешно време. Ако сте стално на путу, несреће ће се кад-тад десити, било да је у питању обичан или самовозећи аутомобил - рекао је Крис Урмсон, директор пројекта.

Ауто је седам пута био ударен отпозади, углавном на семафорима, а већина несрећа десила се на градским улицама, док по аутопуту није било проблема.
Намеће се одговор да се, уколико искључимо људски фактор, саобраћај може учинити безбеднијим јер, како кажу у „Гуглу“, роботи имају много бољу свест и тенденцију да буду преопрезни.

Засад се очекује да овај ауто уђе у комерцијалну употребу 2020. године. Проблеми који стоје пред роботизованим возилима су законске природе, у смислу ко би се у случају изазивања незгоде могао окривити.

Што се цене тиче, радари и ласери који се налазе на ауту коштају око 75.000 долара, али се очекује да с већом производњом опадну и трошкови. Компаније „Мерцедес“, „Форд“, „Тесла моторс“... такође развијају самовозеће аутомобиле.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар