Guglov auto bez vozača se slupao 11 puta

Otkad je stupio na ulice, „Guglov“ samovozeći automobil doživeo je 11 nezgoda, ali ni za jednu nije bio direktno odgovoran.

Informacione tehnologije 18.05.2015 | 08:50
Guglov auto bez vozača se slupao 11 puta

Kompanija „Gugl“ pre šest godina pokrenula je projekat automobila koji ima ugrađen auto-vozač. Trenutno na putevima u SAD ima 20 ovakvih vozila, koji su prešli više od 2,5 miliona kilometara test vožnje i doživeli svega 11 nezgoda.

- Nijednom naš automobil nije uzrokovao nesreću, već se našao na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. Ako ste stalno na putu, nesreće će se kad-tad desiti, bilo da je u pitanju običan ili samovozeći automobil - rekao je Kris Urmson, direktor projekta.

Auto je sedam puta bio udaren otpozadi, uglavnom na semaforima, a većina nesreća desila se na gradskim ulicama, dok po autoputu nije bilo problema.
Nameće se odgovor da se, ukoliko isključimo ljudski faktor, saobraćaj može učiniti bezbednijim jer, kako kažu u „Guglu“, roboti imaju mnogo bolju svest i tendenciju da budu preoprezni.

Zasad se očekuje da ovaj auto uđe u komercijalnu upotrebu 2020. godine. Problemi koji stoje pred robotizovanim vozilima su zakonske prirode, u smislu ko bi se u slučaju izazivanja nezgode mogao okriviti.

Što se cene tiče, radari i laseri koji se nalaze na autu koštaju oko 75.000 dolara, ali se očekuje da s većom proizvodnjom opadnu i troškovi. Kompanije „Mercedes“, „Ford“, „Tesla motors“... takođe razvijaju samovozeće automobile.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar