Облик чаше утиче на брзину испијања алкохола

Алкохол се испија спорије из равне него из заобљене чаше, тврде британски научници, наводећи да из равне чаше боље видимо колико смо попили па се самим тим више контролишемо.

Занимљивости 18.05.2015 | 08:43
Облик чаше утиче на брзину испијања алкохола

Дејвид Трој и Еџела Атвуд са Универзитета у Бристолу спровели су истраживање о утицају облика чаше на брзину испијања алкохола.

- Опијање је велики друштвени проблем, а стратегије за сузбијање алкохолизма побуђују велико интересовање. Важно је открити који фактори утичу на прекомерно конзумирање алкохола и како се они могу променити тако да подстакну оне који пију да буду одговорнији. Испоставило се да је далеко теже проценити попијену количину из заобљене него ли из равне чаше - изјавио је Трој.


Трој је објаснио да је истраживање спроведено на 160 мушкараца и жена подељених у две групе, од којих је једна пила пиво из равних, а друга из заобљених чаша.

Тест је показао да су они којима је пиво послужено у равним чашама попили знатно мање пића у истом временском раздобљу што потврдује да избор чаше и те како утиче на конзумирање алкохола.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар