Камате на кредите у францима - незаконите

Врховни суд Хрватске признао је дужницима у швајцарским францима да је каматна стопа тих кредита незаконита, пренео је портал Индеx.хр.

Регион 14.05.2015 | 08:47
Камате на кредите у францима - незаконите

Да би остварили поврат средстава, дужници ће морати да поднесу приватне тужбе на општинским судовима.Врховни суд је донео одлуку којом је одбио ревизије изјављене против другостепене пресуде Високог трговачког суда, који је по жалбама осам пословних банака одлучио да је валутна клаузула законита одредба, али да једнострано промењива каматна стопа није.

Портпарол Врховног суда Сања Катушић Јерговић потврдила је Хини да је Грађанско одељење пред крај радног времена донело правоснажну пресуду. Но, о њеном садржају, како је казала, не може да говори док је нижи суд не проследи свим странкама у поступку.

И координаторка Удружења "Франак" Катарина Луцић, изјавила да је Удружење добило информацију да је потврђена пресуда Високог трговачког суда, али да су све информације које су добили, неслужбене.

"У овом тренутку све информације које смо добили су неслужбене. Ми смо добили информацију да је потврђена пресуда Високог трговачког суда, али не можемо то да потврдимо јер нисмо још добили одлуку Врховног суда на увид" изјавила је за Дневник Нове ТВ координатор Удружења "Франак".

Одлука Врховног суда је послата и биће објављена након што је приме странке.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

марко

14.05.2015 06:52

Код нас је све дозвољено кад је пљацка народа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

слав

14.05.2015 06:56

Треба да буду као И камате на ЕУР, те да се тако И обрачунају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лапсус Лингуае

14.05.2015 11:23

На страну све, ако франак расте у односу на друге валуте, није логично да камате расту него да падају.

ОДГОВОРИТЕ