Kamate na kredite u francima - nezakonite

Vrhovni sud Hrvatske priznao je dužnicima u švajcarskim francima da je kamatna stopa tih kredita nezakonita, preneo je portal Index.hr.

Region 14.05.2015 | 08:47
Kamate na kredite u francima - nezakonite

Da bi ostvarili povrat sredstava, dužnici će morati da podnesu privatne tužbe na opštinskim sudovima.Vrhovni sud je doneo odluku kojom je odbio revizije izjavljene protiv drugostepene presude Visokog trgovačkog suda, koji je po žalbama osam poslovnih banaka odlučio da je valutna klauzula zakonita odredba, ali da jednostrano promenjiva kamatna stopa nije.

Portparol Vrhovnog suda Sanja Katušić Jergović potvrdila je Hini da je Građansko odeljenje pred kraj radnog vremena donelo pravosnažnu presudu. No, o njenom sadržaju, kako je kazala, ne može da govori dok je niži sud ne prosledi svim strankama u postupku.

I koordinatorka Udruženja "Franak" Katarina Lucić, izjavila da je Udruženje dobilo informaciju da je potvrđena presuda Visokog trgovačkog suda, ali da su sve informacije koje su dobili, neslužbene.

"U ovom trenutku sve informacije koje smo dobili su neslužbene. Mi smo dobili informaciju da je potvrđena presuda Visokog trgovačkog suda, ali ne možemo to da potvrdimo jer nismo još dobili odluku Vrhovnog suda na uvid" izjavila je za Dnevnik Nove TV koordinator Udruženja "Franak".

Odluka Vrhovnog suda je poslata i biće objavljena nakon što je prime stranke.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

marko

14.05.2015 06:52

Kod nas je sve dozvoljeno kad je pljacka naroda!

ODGOVORITE
Name

slav

14.05.2015 06:56

Treba da budu kao I kamate na EUR, te da se tako I obračunaju.

ODGOVORITE
Name

Lapsus Linguae

14.05.2015 11:23

Na stranu sve, ako franak raste u odnosu na druge valute, nije logično da kamate rastu nego da padaju.

ODGOVORITE