Реални сектор много јачи у Федерацији БиХ

Када израчунате вриједност реалног сектора у РС, слободно помножите са два и добићете вриједност овог сектора у ФБиХ.

Босна и Херцеговина 12.05.2015 | 22:52
Реални сектор много јачи у Федерацији БиХ

Број пријављених незапослених на бироима у БиХ почетком 2015. био је 547.319, односно 27,5 одсто укупног становништва, док је стварна незапосленост процијењена на чак 44 одсто становништва. Процјена је да у БиХ данас реални привредни сектор учествује у свега 20-30 одсто државног производа.

Данас је чак 40 одсто становништва мање запослено у реалном привредном сектору у односу на период од прије 30 година, док се у исто вријеме број запослених у јавном сектору удвостручио.

Када се гледа територијално реални привредни сектор у БиХ је различито развијен у зависности од регије, али се може рећи да ту ФБиХ има више капацитета од РС, иако се власти Српске својски труде да то другачије представе у јавности.

Значај оваквих поређења може имати ограничења уколико нема додатне анализе, јер је БХ тржиште мало, и тешко га је посматрати испарчано.

– Када се говори о реалном приведном сектору у ФБиХ и РС ниво његовог учешча у привредном развоју је исти, међутм природно је да овај сектор у ФБиХ буде већи него у РС. Када израчунате његову вриједност у РС слободно помножите са два и добићете вриједност овог сектора у ФБиХ. Разлог за то је што је реални привредни сектор концентрисан око већих БиХ градова, као што су Сарајево, Тузла, Мостар – наводи проф. др Александар Стојановић, са Економског факултета у Источном Сарајеву.

Један дио великих предузећа у Српској је пребацио своје централе у ФБиХ, док још један број најављује одлазак уколико буде усвојен закон о порезу на добит, за који сматрају да ће их довести у неконкурентан положај у односу на предузећа из ФБиХ. Но у Сарајеву се од раније налази велики број представништава страних предузећа која послују у БиХ.

- Нису неке посебне олакшице одвеле разне фирме у ФБиХ, већ се ради о томе да је популација и величина тржишта просто повукла инвеститоре на ту страну. Зато у Сарајеву као најмногољуднијем граду имате највише представништава. Тако је гораждански кантон привредни рај и у њему данас имате најмању стопу незапослености. Са друге стране мислим да су фискална оптерећења у Сарајеву већа него у Српској, док су у Бихаћу фискална оптерећења највећа у читавој БиХ- појашњава Стојановић.

Јелица Грујић, директорица агенције за промоцију страних инвестиција у БиХ истиче да се оба БиХ ентитета суочавају са застојем у привредном расту, што додатно отежава преобиман бирократски апарат који није оријентисан ка инвеститорима.

- Предуслови за привлачење инвестиција, поред расположивих ресурса, јесу и подстицајно пословно окружење, те политике усмјеренепрема инвеститорима. Што се тиче привредних грана које могу да привуку најзначајније инвестиције и за које постоји значајан интерес, то су оне гране гдје имамо неискориштене природне ресурсе - наводи Грујићева.

Са овим ставом се слаже и професор Стојановић, који наводи да су три гране које могу бити носилац привредног развоја енергетика, прехрамбена и дрвна индустрија, које траже много више прерађивачких капацитета.

Пројекције Централне банке БиХ говоре да би раст у 2015. могао бити око 2,6 одсто, што је напредак након прошлогодишњег раста од 0,7 одсто.

Извор: Народни магазин Истина

 

 

 

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

Василије

12.05.2015 10:29

Ма то неко измишља,зар ми нисмо бољи ентитет?!То нам говори велики вођа и мора му се вјеровати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

12.05.2015 12:52

Не заборавите да Ф.БиХ има проклетих 10 кантона(зупанија) и плус органи Ф.БиХ , само у Тузланском кантону има 11.000 паразита-будзетлија тако да ако је индустрија јаца него у РС , испадне на крају да је у РС боље јер нема толико паразита у РС као у Ф.БиХ !! Не знам како је у Брцко дистрикту , мислим да они добро стоје ?!

Name

ниx

12.05.2015 10:30

Па кад је прије 5 година Златко Лагумџија рекао да ће од РС-а направит источну Њемачку а од Федерације Западну ,сви су се смијали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

соиц

12.05.2015 10:32

А сто клевецу а и ЛАЗУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брчко

12.05.2015 10:32

Средиће то Баја ко Свицарску.. само му треба јос који мандат њему и његовом СНСД-у! Кад вас одвоји од лошијег дијела БиХ онда це РС бити криминални Елдорадо..! Моци це радит и краст колко хоце..! Ал сигуран сам да це се Баја прије одвојит од Слободе ил од зивота нег од БиХ..!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цизмице

12.05.2015 10:33

Данас цитам у другом порталу како тзв. премијерка казе да је у Федерацији лосије у сваком погледу. Али то је лаз за мале бебе. Извјестаји показују право стање, зато је и логицно да се предузеца региструју у Федерацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И

12.05.2015 11:50

И не само региструју. Вец и регистрована у РС одосе у Федерацију.

Name

сибе

12.05.2015 10:52

Селите у Федерацију оставите оне који хоце овдје да зиве,и да се сами сикирају...а не ви да се сикирате за свију...психијатрија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

12.05.2015 10:54

Па логично је да имају већи бруто производ и већи реални сектор, ако неко има два пута више радне снаге нормално је да може више и да производе, зато се постоји бруто домаћи производ по глави становника то је најмјеродавнији показатељ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

нетрални

12.05.2015 12:56

Није ријеч о бруто производу, него о БДП-у по глави становника, који је мањи у РС-у. А задуженост по глави становника је за скоро 50 % већа него у Федерацији БиХ (у ФБиХ 38 %, у РС 56 % БДП-а).

Name

неутрални

12.05.2015 11:00

Чињеница је да поједина подручја у РС као што су Херцеговина и романијско-подрињски дио заостају за регијом Бања Лука и то је још већи проблем него заостајање за Федерацијом. Раст БДП-а у задњем кварталу прошле године је био три пута већи у ФБиХ него у РС-у (2,5 наспрам 0,9 %). Када би се топли оброк, превоз, регрес и остале накнаде које немају карактер плате у ФБиХ уврстиле у плату као у РС-у, просјечна плата би у ФБиХ била око 1.000 КМ. О пензијама и инвалиднинама да и не говоримо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БПК (Горазде) кантон

12.05.2015 11:01

У Горазде свако јутро из Фоце, Цајница и Новог Горазда (из РС-а) додје на стотине радника који су запослени у горазданским фирмама Постоји једна сала коју често понављају, а она гласи "среца да нисмс.током.рата освојили Горазде, сад неби имали гдје радити". Наравно, то је само сала коју су сви прихватили.. Гдје Су сад они који кажу да не моземо зајдено зивјети?! Моземо радити на истој масини и дијелити једну кору хљеба, а не моземо имати једног предсједника. Морамо ли плацати цак тројицу!? Миле казе да не моземо.. овај народ сто долази у Горазде по комад хљеба казе да је све могуће кад се има воље..

ОДГОВОРИТЕ
Name

никс

14.05.2015 05:27

Па и не цуди ме, од нас и Биафра има јацу економију

Name

??????

12.05.2015 11:04

Политицарима српским је увијек зеља била да имају власт полицију и војску,па да могу да бију народ који трази хљеб.Федерацији и не треба власт да би могла функционисати.И онако кантони раде ста зеле била федерална власт не била.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мехо

12.05.2015 11:06

Треба строго забранити све сто изазива национане тензије, стабилизовати земљу и довуци инвеститоре. Док имамо најаве отцјепљења, најаве укидања ентитета и сл., Ми цемо бити несигурно подруцје. Устав БиХ треба замрзнути на 100 година, и окренути се проблемима људи. Додик тврди да је урадио ово или оно, али је толико глуп да не мозе да сконта да умјерена политика овдје доноси мир и сигурност. СДС је странка која мозе да покрене процесе напријед и свака им цаст на декларацији. Исто би требали да ураде СДА и ХДЗ кад је у питању Устав БиХ и оцување ентитета, и да се онда бавимо питањима која це нам свима уљепсати стан, двористе, ауто, годисњи одмор, сколовање итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

анти демократ

12.05.2015 13:11

па те три странке су и унистиле све

Name

БиХ

14.05.2015 04:20

Немогуће. Како мислис Даyтон финансирати? Даyтон је јако скуп и превисе компликован. Срби не дају надлезности а са ентитетима нико не зели пословати, само с дрзавама.

Name

дода јуниор

12.05.2015 11:10

Ај не будалите, каква Федерација, Баја каже да смо у свему бољи, то ови из ФБиХ подмећу ногу и руше Републику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

12.05.2015 12:19

Па да је тако добро несто бас не видим а и не вјерујем.Одкуд онда силни протести радника у Федерацији.По 13 год неплацене обавезе.Нецете да казете да је разлог одласка фирми у Федерацију сто могу јос мање обавеза и пореза да плацају.А онда казете пензије мале нема здравства итд.Сто не отворе у Аустрији фирму па да видимо како це да функционису.

Name

СДС Зеница

12.05.2015 11:56

Привредно је пропала Федерација БиХ баш као и Република Срспка, све је то иста беда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

12.05.2015 12:03

Срби и Муслимани из Горазданске регије под хитно да позовете Додика да додје у Горазде да види колико Срба сваки дан долази у Горазде на посао и немају проблема са Муслиманима а долазе зато сто у РС-у немају ста да раде а Додик упорно понавља глупости знате вец које да не понављам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС Зеница

12.05.2015 12:16

Ови претпостављам из Федерације што се као ругају РС, па то ми га дође по оној народној изреци, која каже, цитат:"Сјео руг на сред пута, па се руга".Бедник се руга беднику, да заборави колико је сам бедник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрина

12.05.2015 12:36

Позивам ТВ БН,јер је сви гледају као постену тв куцу,да оде у Горазде у посјету фирмама па да обаве разговор са опстинарима,сефовима фирми са градјанима српске и муслиманске националности који раде заједно,па да БиХ јавност,а поготову у РС-у виде право стање а не оно које им Додик и РТРС сервирају.Такодје Р.Тасицу би било боље да се посвети мало висе сирој регији Подриња а не само да извјестава о Србији и Србима,јер они који гледају БН негативно реагују како ради Р.Тасиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС Зеница

12.05.2015 12:46

Бошњачка политика је имала огромну шансу за економску интеграцију БиХ да је била паметна, као што је луда, да није уништила све привредне капацитете или готово све, а што није уништиће, за коју годину.Овако са уништеном привредом, не може ни своје Бошњаке прехранити, па људи масовно бјеже у иностранство, ко може, ко не може пати се.Овако као бедници нису никоме интересантни, а да нису бедници као што јесу, не био био проблем интегрисати економијом БиХ, да Срби долазе да раде напримјер у Жељезару Зеница, Енергоинвест Сарајево,Хидроградњу Сарајево,Криваја Завидовићи,Полихем Тузла,Гикле Тузла, Аида Тузла и да не набрајем економске гиганте које је уништила луда бошњачка политика па су сада просјаци који се ругају сами себи.У рату су добили своје највеће и најајаче индустријске капацитете, гиганте, а биједа да нема веће биједе у Европи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре зеница

12.05.2015 19:38

како нема веце биједе видис да има у РС.

Name

ре.СДС Зеница

12.05.2015 13:01

Кад си тако паметан,боље је не коментарисати те

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС Зеница

12.05.2015 13:06

Ови, претпостављам из Федерације, што се хвалишу својом привредном моћи.Питање?Колико нудите радних мјеста у Зеничко-добојском,Тузсламском,Сарајевском и Средњо-босанском Кантону за Србе?Може ли макар 100 хиљада радних мјеста, да одмах вратимо 400 хиљада Срба у Федерацију?Немате ви јадници ни за себе посла и хљеба, а да дате нешто Србима.Зато и нема повратка Срба, што је беда, а у беду нико не жели ићи, беда сваког одбија од себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.сдс

12.05.2015 13:31

Иди у Горазде па ради или у Сарајево у којем раде људи са Пала ,Лукавице или околних мјеста ако не вјерујес увјери се сам,немој само лапрдати и мрзити.

Name

дрина

12.05.2015 19:42

Не би се Срби вратили у Федерацију и кад би добили запослења.Срби се нигдје не врацају гдје су мањина и гдје немају власт.Види Хрватску Косово Федерацију...

Name

007

12.05.2015 13:21

Све честитке"бољем"делу БИХ. То је једна,ПАР ЕXСЕЛАНС земља,са мултиетничким становништвом и реално развијеним радикалним исламом.Чак су се и верници поделили на праве и криве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јгф

12.05.2015 13:48

Мислиш православне и кривославне?

Name

није свеједно

12.05.2015 16:03

У Добоју,Самцу,Модрици,Пелагицеву,Броду,Дервенти...ниста не ради,а у Градаццу,Грацаници...драстицна разлика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за није свеједно

12.05.2015 19:18

Сто се тице Модрице све функционисе безпрекорно,посбно викендом на Дугој Њиви само се ростиља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајјјјја

12.05.2015 22:10

Ма то није тацно Баја реце да смо ми у РС-у најбољ у региону. Нас пресједник не лазе сви то знамо ....

ОДГОВОРИТЕ