Realni sektor mnogo jači u Federaciji BiH

Kada izračunate vrijednost realnog sektora u RS, slobodno pomnožite sa dva i dobićete vrijednost ovog sektora u FBiH.

Bosna i Hercegovina 12.05.2015 | 22:52
Realni sektor mnogo jači u Federaciji BiH

Broj prijavljenih nezaposlenih na biroima u BiH početkom 2015. bio je 547.319, odnosno 27,5 odsto ukupnog stanovništva, dok je stvarna nezaposlenost procijenjena na čak 44 odsto stanovništva. Procjena je da u BiH danas realni privredni sektor učestvuje u svega 20-30 odsto državnog proizvoda.

Danas je čak 40 odsto stanovništva manje zaposleno u realnom privrednom sektoru u odnosu na period od prije 30 godina, dok se u isto vrijeme broj zaposlenih u javnom sektoru udvostručio.

Kada se gleda teritorijalno realni privredni sektor u BiH je različito razvijen u zavisnosti od regije, ali se može reći da tu FBiH ima više kapaciteta od RS, iako se vlasti Srpske svojski trude da to drugačije predstave u javnosti.

Značaj ovakvih poređenja može imati ograničenja ukoliko nema dodatne analize, jer je BH tržište malo, i teško ga je posmatrati isparčano.

– Kada se govori o realnom privednom sektoru u FBiH i RS nivo njegovog učešča u privrednom razvoju je isti, međutm prirodno je da ovaj sektor u FBiH bude veći nego u RS. Kada izračunate njegovu vrijednost u RS slobodno pomnožite sa dva i dobićete vrijednost ovog sektora u FBiH. Razlog za to je što je realni privredni sektor koncentrisan oko većih BiH gradova, kao što su Sarajevo, Tuzla, Mostar – navodi prof. dr Aleksandar Stojanović, sa Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

Jedan dio velikih preduzeća u Srpskoj je prebacio svoje centrale u FBiH, dok još jedan broj najavljuje odlazak ukoliko bude usvojen zakon o porezu na dobit, za koji smatraju da će ih dovesti u nekonkurentan položaj u odnosu na preduzeća iz FBiH. No u Sarajevu se od ranije nalazi veliki broj predstavništava stranih preduzeća koja posluju u BiH.

- Nisu neke posebne olakšice odvele razne firme u FBiH, već se radi o tome da je populacija i veličina tržišta prosto povukla investitore na tu stranu. Zato u Sarajevu kao najmnogoljudnijem gradu imate najviše predstavništava. Tako je goraždanski kanton privredni raj i u njemu danas imate najmanju stopu nezaposlenosti. Sa druge strane mislim da su fiskalna opterećenja u Sarajevu veća nego u Srpskoj, dok su u Bihaću fiskalna opterećenja najveća u čitavoj BiH- pojašnjava Stojanović.

Jelica Grujić, direktorica agencije za promociju stranih investicija u BiH ističe da se oba BiH entiteta suočavaju sa zastojem u privrednom rastu, što dodatno otežava preobiman birokratski aparat koji nije orijentisan ka investitorima.

- Preduslovi za privlačenje investicija, pored raspoloživih resursa, jesu i podsticajno poslovno okruženje, te politike usmjereneprema investitorima. Što se tiče privrednih grana koje mogu da privuku najznačajnije investicije i za koje postoji značajan interes, to su one grane gdje imamo neiskorištene prirodne resurse - navodi Grujićeva.

Sa ovim stavom se slaže i profesor Stojanović, koji navodi da su tri grane koje mogu biti nosilac privrednog razvoja energetika, prehrambena i drvna industrija, koje traže mnogo više prerađivačkih kapaciteta.

Projekcije Centralne banke BiH govore da bi rast u 2015. mogao biti oko 2,6 odsto, što je napredak nakon prošlogodišnjeg rasta od 0,7 odsto.

Izvor: Narodni magazin Istina

 

 

 

Komentari / 34

Ostavite komentar
Name

Василије

12.05.2015 10:29

Ма то неко измишља,зар ми нисмо бољи ентитет?!То нам говори велики вођа и мора му се вјеровати!

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

12.05.2015 12:52

Ne zaboravite da F.BiH ima prokletih 10 kantona(zupanija) i plus organi F.BiH , samo u Tuzlanskom kantonu ima 11.000 parazita-budzetlija tako da ako je industrija jaca nego u RS , ispadne na kraju da je u RS bolje jer nema toliko parazita u RS kao u F.BiH !! Ne znam kako je u Brcko distriktu , mislim da oni dobro stoje ?!

Name

nix

12.05.2015 10:30

Pa kad je prije 5 godina Zlatko Lagumdžija rekao da će od RS-a napravit istočnu Njemačku a od Federacije Zapadnu ,svi su se smijali.

ODGOVORITE
Name

soic

12.05.2015 10:32

A sto klevecu a i LAZU

ODGOVORITE
Name

Brčko

12.05.2015 10:32

Srediće to Baja ko Svicarsku.. samo mu treba jos koji mandat njemu i njegovom SNSD-u! Kad vas odvoji od lošijeg dijela BiH onda ce RS biti kriminalni Eldorado..! Moci ce radit i krast kolko hoce..! Al siguran sam da ce se Baja prije odvojit od Slobode il od zivota neg od BiH..!

ODGOVORITE
Name

Cizmice

12.05.2015 10:33

Danas citam u drugom portalu kako tzv. premijerka kaze da je u Federaciji losije u svakom pogledu. Ali to je laz za male bebe. Izvjestaji pokazuju pravo stanje, zato je i logicno da se preduzeca registruju u Federaciji.

ODGOVORITE
Name

I

12.05.2015 11:50

I ne samo registruju. Vec i registrovana u RS odose u Federaciju.

Name

sibe

12.05.2015 10:52

Selite u Federaciju ostavite one koji hoce ovdje da zive,i da se sami sikiraju...a ne vi da se sikirate za sviju...psihijatrija

ODGOVORITE
Name

Miki

12.05.2015 10:54

Pa logično je da imaju veći bruto proizvod i veći realni sektor, ako neko ima dva puta više radne snage normalno je da može više i da proizvode, zato se postoji bruto domaći proizvod po glavi stanovnika to je najmjerodavniji pokazatelj...

ODGOVORITE
Name

netralni

12.05.2015 12:56

Nije riječ o bruto proizvodu, nego o BDP-u po glavi stanovnika, koji je manji u RS-u. A zaduženost po glavi stanovnika je za skoro 50 % veća nego u Federaciji BiH (u FBiH 38 %, u RS 56 % BDP-a).

Name

neutralni

12.05.2015 11:00

Činjenica je da pojedina područja u RS kao što su Hercegovina i romanijsko-podrinjski dio zaostaju za regijom Banja Luka i to je još veći problem nego zaostajanje za Federacijom. Rast BDP-a u zadnjem kvartalu prošle godine je bio tri puta veći u FBiH nego u RS-u (2,5 naspram 0,9 %). Kada bi se topli obrok, prevoz, regres i ostale naknade koje nemaju karakter plate u FBiH uvrstile u platu kao u RS-u, prosječna plata bi u FBiH bila oko 1.000 KM. O penzijama i invalidninama da i ne govorimo.

ODGOVORITE
Name

BPK (Gorazde) kanton

12.05.2015 11:01

U Gorazde svako jutro iz Foce, Cajnica i Novog Gorazda (iz RS-a) dodje na stotine radnika koji su zaposleni u gorazdanskim firmama Postoji jedna sala koju često ponavljaju, a ona glasi "sreca da nisms.tokom.rata osvojili Gorazde, sad nebi imali gdje raditi". Naravno, to je samo sala koju su svi prihvatili.. Gdje Su sad oni koji kažu da ne mozemo zajdeno zivjeti?! Mozemo raditi na istoj masini i dijeliti jednu koru hljeba, a ne mozemo imati jednog predsjednika. Moramo li placati cak trojicu!? Mile kaze da ne mozemo.. ovaj narod sto dolazi u Gorazde po komad hljeba kaze da je sve moguće kad se ima volje..

ODGOVORITE
Name

niks

14.05.2015 05:27

Pa i ne cudi me, od nas i Biafra ima jacu ekonomiju

Name

??????

12.05.2015 11:04

Politicarima srpskim je uvijek zelja bila da imaju vlast policiju i vojsku,pa da mogu da biju narod koji trazi hljeb.Federaciji i ne treba vlast da bi mogla funkcionisati.I onako kantoni rade sta zele bila federalna vlast ne bila.

ODGOVORITE
Name

Meho

12.05.2015 11:06

Treba strogo zabraniti sve sto izaziva nacionane tenzije, stabilizovati zemlju i dovuci investitore. Dok imamo najave otcjepljenja, najave ukidanja entiteta i sl., Mi cemo biti nesigurno podrucje. Ustav BiH treba zamrznuti na 100 godina, i okrenuti se problemima ljudi. Dodik tvrdi da je uradio ovo ili ono, ali je toliko glup da ne moze da skonta da umjerena politika ovdje donosi mir i sigurnost. SDS je stranka koja moze da pokrene procese naprijed i svaka im cast na deklaraciji. Isto bi trebali da urade SDA i HDZ kad je u pitanju Ustav BiH i ocuvanje entiteta, i da se onda bavimo pitanjima koja ce nam svima uljepsati stan, dvoriste, auto, godisnji odmor, skolovanje itd.

ODGOVORITE
Name

anti demokrat

12.05.2015 13:11

pa te tri stranke su i unistile sve

Name

BiH

14.05.2015 04:20

Nemoguće. Kako mislis Dayton finansirati? Dayton je jako skup i previse komplikovan. Srbi ne daju nadleznosti a sa entitetima niko ne zeli poslovati, samo s drzavama.

Name

doda junior

12.05.2015 11:10

Aj ne budalite, kakva Federacija, Baja kaže da smo u svemu bolji, to ovi iz FBiH podmeću nogu i ruše Republiku.

ODGOVORITE
Name

Boki

12.05.2015 12:19

Pa da je tako dobro nesto bas ne vidim a i ne vjerujem.Odkud onda silni protesti radnika u Federaciji.Po 13 god neplacene obaveze.Necete da kazete da je razlog odlaska firmi u Federaciju sto mogu jos manje obaveza i poreza da placaju.A onda kazete penzije male nema zdravstva itd.Sto ne otvore u Austriji firmu pa da vidimo kako ce da funkcionisu.

Name

SDS Zenica

12.05.2015 11:56

Privredno je propala Federacija BiH baš kao i Republika Srspka, sve je to ista beda.

ODGOVORITE
Name

Banjaluka

12.05.2015 12:03

Srbi i Muslimani iz Gorazdanske regije pod hitno da pozovete Dodika da dodje u Gorazde da vidi koliko Srba svaki dan dolazi u Gorazde na posao i nemaju problema sa Muslimanima a dolaze zato sto u RS-u nemaju sta da rade a Dodik uporno ponavlja gluposti znate vec koje da ne ponavljam.

ODGOVORITE
Name

SDS Zenica

12.05.2015 12:16

Ovi pretpostavljam iz Federacije što se kao rugaju RS, pa to mi ga dođe po onoj narodnoj izreci, koja kaže, citat:"Sjeo rug na sred puta, pa se ruga".Bednik se ruga bedniku, da zaboravi koliko je sam bednik.

ODGOVORITE
Name

Drina

12.05.2015 12:36

Pozivam TV BN,jer je svi gledaju kao postenu tv kucu,da ode u Gorazde u posjetu firmama pa da obave razgovor sa opstinarima,sefovima firmi sa gradjanima srpske i muslimanske nacionalnosti koji rade zajedno,pa da BiH javnost,a pogotovu u RS-u vide pravo stanje a ne ono koje im Dodik i RTRS serviraju.Takodje R.Tasicu bi bilo bolje da se posveti malo vise siroj regiji Podrinja a ne samo da izvjestava o Srbiji i Srbima,jer oni koji gledaju BN negativno reaguju kako radi R.Tasic.

ODGOVORITE
Name

SDS Zenica

12.05.2015 12:46

Bošnjačka politika je imala ogromnu šansu za ekonomsku integraciju BiH da je bila pametna, kao što je luda, da nije uništila sve privredne kapacitete ili gotovo sve, a što nije uništiće, za koju godinu.Ovako sa uništenom privredom, ne može ni svoje Bošnjake prehraniti, pa ljudi masovno bježe u inostranstvo, ko može, ko ne može pati se.Ovako kao bednici nisu nikome interesantni, a da nisu bednici kao što jesu, ne bio bio problem integrisati ekonomijom BiH, da Srbi dolaze da rade naprimjer u Željezaru Zenica, Energoinvest Sarajevo,Hidrogradnju Sarajevo,Krivaja Zavidovići,Polihem Tuzla,Gikle Tuzla, Aida Tuzla i da ne nabrajem ekonomske gigante koje je uništila luda bošnjačka politika pa su sada prosjaci koji se rugaju sami sebi.U ratu su dobili svoje najveće i najajače industrijske kapacitete, gigante, a bijeda da nema veće bijede u Evropi.

ODGOVORITE
Name

re zenica

12.05.2015 19:38

kako nema vece bijede vidis da ima u RS.

Name

re.SDS Zenica

12.05.2015 13:01

Kad si tako pametan,bolje je ne komentarisati te

ODGOVORITE
Name

SDS Zenica

12.05.2015 13:06

Ovi, pretpostavljam iz Federacije, što se hvališu svojom privrednom moći.Pitanje?Koliko nudite radnih mjesta u Zeničko-dobojskom,Tuzslamskom,Sarajevskom i Srednjo-bosanskom Kantonu za Srbe?Može li makar 100 hiljada radnih mjesta, da odmah vratimo 400 hiljada Srba u Federaciju?Nemate vi jadnici ni za sebe posla i hljeba, a da date nešto Srbima.Zato i nema povratka Srba, što je beda, a u bedu niko ne želi ići, beda svakog odbija od sebe.

ODGOVORITE
Name

re.sds

12.05.2015 13:31

Idi u Gorazde pa radi ili u Sarajevo u kojem rade ljudi sa Pala ,Lukavice ili okolnih mjesta ako ne vjerujes uvjeri se sam,nemoj samo laprdati i mrziti.

Name

drina

12.05.2015 19:42

Ne bi se Srbi vratili u Federaciju i kad bi dobili zaposlenja.Srbi se nigdje ne vracaju gdje su manjina i gdje nemaju vlast.Vidi Hrvatsku Kosovo Federaciju...

Name

007

12.05.2015 13:21

Sve čestitke"boljem"delu BIH. To je jedna,PAR EXSELANS zemlja,sa multietničkim stanovništvom i realno razvijenim radikalnim islamom.Čak su se i vernici podelili na prave i krive.

ODGOVORITE
Name

jgf

12.05.2015 13:48

Misliš pravoslavne i krivoslavne?

Name

nije svejedno

12.05.2015 16:03

U Doboju,Samcu,Modrici,Pelagicevu,Brodu,Derventi...nista ne radi,a u Gradaccu,Gracanici...drasticna razlika.

ODGOVORITE
Name

za nije svejedno

12.05.2015 19:18

Sto se tice Modrice sve funkcionise bezprekorno,posbno vikendom na Dugoj Njivi samo se rostilja.

ODGOVORITE
Name

Bajjjjja

12.05.2015 22:10

Ma to nije tacno Baja rece da smo mi u RS-u najbolj u regionu. Nas presjednik ne laze svi to znamo ....

ODGOVORITE