ЕЛ: Ближи се Ф4 - Жељко, Реал, па остали...

Тренер Фенербахчеа одлази у главни град Шпаније по девету европску титулу. Тренутно дели прво место по броју трофеја... са највећим клубом Европе.

Кошарка 02.05.2015 | 11:00
ЕЛ: Ближи се Ф4 - Жељко, Реал, па остали...

Вечна табела Евролиге показује прилично јасну слику:

Само велики Реал може да стане уз раме Жељку Обрадовићу по броју освојених континенталних титула.

И српски стручњак и "краљевски клуб" имају по осам највреднијих пехара, с тим да је Чачанин донео и Мадриђанима једну евро титулу, за сада њихову последњу, подигнуту 1995. године.

Пошто му у категорији тренера нема равног, успехе најтрофејнијег стручњака Европе једино је могуће мерити са бројем титула највећих клубова, мада му и ту нема баш велике борбе.

Примера ради, Макаби и ЦСКА деле са по шест титула друго место на табели најуспешнијих клубова у Евролиги, али и они неће скоро стићи дива континенталне кошарке.

Жоц је на кров Европе водио и Партизан (1992), Хувентуд (1994) и Панатинаикос (2000, 2002, 2007, 2009, 2010), а овог пролећа исто ће покушати да уради и са Фенербахчеом.

Обрадовићев тим, чије су ударне игле Немања Бјелица и Богдан Богдановић, пласирао се први пут у историји на завршни турнир. У Мадриду ће се борити за пласман у финале баш против Реала, 15. маја, када ће бити одиграно и друго полуфинале: ЦСКА - Олимпијакос.

У разговору за "Вечерње новости", тренер Фенербахчеа признао је да памти сваки фајнал-фор.

"Сећам се свих учешћа на завршним турнирима. Једном сам био као играч, па затим као тренер Партизана, онда са Хувентудом, двапут са Реалом, једном са Бенетоном, осам пута са Панатинаикосом...", набраја српски стручњак.

Још је у памћењу љубитеља кошарке жива слика из Тел Авива са последње утакмице овогодишњег четвртфинала, у којој је Фенербахче елиминисао Макаби из борбе за одбрану трона.

"Видели сте колико су играчи били срећни. Много су уложили рада, труда, жеље и знања да остваре нешто што досад нису генерације пре њих. Важно је да на сваком тренингу урадите максимално, да се трудите да будете бољи. Када све то одрадите, онда знате да сте победили", додао је Жоц.

Обрадовић добро зна колику жељу имају у Мадриду да код куће изборе финале, а потом и титулу Евролиге. Стога, јако поштује "краљевски клуб" и екипу Пабла Ласа.

"Реал игра заиста одлично целе сезоне. Биће, условно, у улози домаћина турнира. Заслужује сваки респект", подвукао је Обрадовић и осврнуо се на сезону српског двојца под својом командом.

"Немања игра целе сезоне феноменално, на граници дабл-дабл учинка, постао је лидер тима. Богдану је прва сезона у клубу, показао је да, уз офанзивне, поседује и дефанзивне квалитете. Има много простора за напредак и сигурно да ће бити још бољи", додао је српски тренер у разговору за "Вечерње новости".

Коментари / 0

Оставите коментар