EL: Bliži se F4 - Željko, Real, pa ostali...

Trener Fenerbahčea odlazi u glavni grad Španije po devetu evropsku titulu. Trenutno deli prvo mesto po broju trofeja... sa najvećim klubom Evrope.

Košarka 02.05.2015 | 11:00
EL: Bliži se F4 - Željko, Real, pa ostali...

Večna tabela Evrolige pokazuje prilično jasnu sliku:

Samo veliki Real može da stane uz rame Željku Obradoviću po broju osvojenih kontinentalnih titula.

I srpski stručnjak i "kraljevski klub" imaju po osam najvrednijih pehara, s tim da je Čačanin doneo i Madriđanima jednu evro titulu, za sada njihovu poslednju, podignutu 1995. godine.

Pošto mu u kategoriji trenera nema ravnog, uspehe najtrofejnijeg stručnjaka Evrope jedino je moguće meriti sa brojem titula najvećih klubova, mada mu i tu nema baš velike borbe.

Primera radi, Makabi i CSKA dele sa po šest titula drugo mesto na tabeli najuspešnijih klubova u Evroligi, ali i oni neće skoro stići diva kontinentalne košarke.

Žoc je na krov Evrope vodio i Partizan (1992), Huventud (1994) i Panatinaikos (2000, 2002, 2007, 2009, 2010), a ovog proleća isto će pokušati da uradi i sa Fenerbahčeom.

Obradovićev tim, čije su udarne igle Nemanja Bjelica i Bogdan Bogdanović, plasirao se prvi put u istoriji na završni turnir. U Madridu će se boriti za plasman u finale baš protiv Reala, 15. maja, kada će biti odigrano i drugo polufinale: CSKA - Olimpijakos.

U razgovoru za "Večernje novosti", trener Fenerbahčea priznao je da pamti svaki fajnal-for.

"Sećam se svih učešća na završnim turnirima. Jednom sam bio kao igrač, pa zatim kao trener Partizana, onda sa Huventudom, dvaput sa Realom, jednom sa Benetonom, osam puta sa Panatinaikosom...", nabraja srpski stručnjak.

Još je u pamćenju ljubitelja košarke živa slika iz Tel Aviva sa poslednje utakmice ovogodišnjeg četvrtfinala, u kojoj je Fenerbahče eliminisao Makabi iz borbe za odbranu trona.

"Videli ste koliko su igrači bili srećni. Mnogo su uložili rada, truda, želje i znanja da ostvare nešto što dosad nisu generacije pre njih. Važno je da na svakom treningu uradite maksimalno, da se trudite da budete bolji. Kada sve to odradite, onda znate da ste pobedili", dodao je Žoc.

Obradović dobro zna koliku želju imaju u Madridu da kod kuće izbore finale, a potom i titulu Evrolige. Stoga, jako poštuje "kraljevski klub" i ekipu Pabla Lasa.

"Real igra zaista odlično cele sezone. Biće, uslovno, u ulozi domaćina turnira. Zaslužuje svaki respekt", podvukao je Obradović i osvrnuo se na sezonu srpskog dvojca pod svojom komandom.

"Nemanja igra cele sezone fenomenalno, na granici dabl-dabl učinka, postao je lider tima. Bogdanu je prva sezona u klubu, pokazao je da, uz ofanzivne, poseduje i defanzivne kvalitete. Ima mnogo prostora za napredak i sigurno da će biti još bolji", dodao je srpski trener u razgovoru za "Večernje novosti".

Komentari / 0

Ostavite komentar