Свједок: Орић нам је спалио 17 села

На суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, свједок одбране Ратко Митровић описао је напад муслиманских снага на село Кравица код Братунца у зиму 1993.

Босна и Херцеговина 30.04.2015 | 21:21
Свједок: Орић нам је спалио 17 села

Он је говорио и о злостављању које је, затим, преживио у рукама снага под командом Насера Орића у Сребреници.

Николић (70) посвједочио је да су Орићеви борци напали Кравицу и његов оближњи засеок Оправдићи на православни Божић, 7. јануара 1993.

Свједок је изјавио да је касније сазнао да су, притом, убили 48 српских цивила.

“Има их који су изгорјели у  кућама и за које се не зна гдје су и шта су”.

Описујући напад, Николић је рекао: “Ујутро је био напад, ватре су горјеле, виче се: Хватај жива, кољи жива... Нисам смио да изађем ван, меци ударају на све стране... Рањен сам одмах у лијеву ногу, метак однекуд долетио”.

Пошто му је супруга побјегла с мјештанима других села, Николић се, како је испричао, пет дана крио “у шупљем дрвету” у оближњој шуми. Ноћу је долазио до спаљене куће и на згаришту пекао кромпире које је затекао.

“Куће су биле опљачкане - жито, стока, храна - послије је запаљено све... Седам зграда ми је запаљено и изгорјело”, казао је сведок.

Послије пет дана, Андрића су заробили припадници Армије БиХ, предвођени Зулфом Турсуновићем, Орићевим замјеником, и пребацили га у Сребреницу.

Неки од укупно деветорице српских заробљеника били су “убијени пред мојим очима”, рекао је свједок, док је један био пребачен у болницу.

“Тучени смо сваки дан... извели би нас напоље и поливали водом... двојица су одмах умрла”.

Зато што се звао Ратко, муслимански борци су свједока, како је испричао, приморавали да устаје и поздравља их када уђу “као да је Ратко Младић”, а он није могао да устане услијед повреда и исцрпљености.

Четрнаест жена, четворо дјеце и два старца били су размијењени почетком фебруара 1993, а нешто касније и сам Николић.

На питање Младићевог браниоца Миодрага Стојановића да ли је “постојала жеља за осветом” код Срба због напада на Кравицу, Николић је одговорио: “Вјероватно јесте, јер је нама Насер Орић попалио и опљачкао 17 села, да нигде ништа није остало”. У своје село, свједок се вратио тек послије Дејтонског споразума.

У унакрсном испитивању, тужиоци су тврдили да је у Кравици било убијено “11 цивила и 35 војника”, цитирајући притом српске документе.

“Ја мислим да то није тачно. У Кравици има споменик, ја знам да су све то цивили... За војнике не знам, пошто нисам био ту... То је два мјесеца послије напада купљено, јер се у Кравицу није могло ући, Насер је држао”, гласио је Николићев одговор.

О ратним збивањима у Приједору, данас је свједочио и командант једног од батаљона ВРС Драшко Вујић.

Исказом слиједећег свједока, генерал Младић наставиће одбрану у поњедељак, 4. марта.

Бивши командант ВРС оптужен је за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ који је у неким општинама имао размјере геноцида, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање војника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Извор: Агенције

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

европејци

30.04.2015 19:28

Различити аршини код европејаца, и тада и сада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дада

30.04.2015 20:12

Сад смо сви по градовима....ста це нам села....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

30.04.2015 21:57

Зна се све никад се непоновило али не смје се заборавити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

01.05.2015 04:55

Поздрав легендарном дјенералу Младицу!Ориц мора пасти!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

питање питања

02.05.2015 13:19

Кад ће се сазнати колико је у Сребреници и око Сребренице, настрадало војника у борбеним дејствима, цивила као посљедица борбених дејстава, цивила и војника као посљедица ратног злочина, у периоду од 1992 до 1995 и од јула 1995 до краја рата?

ОДГОВОРИТЕ