Svjedok: Orić nam je spalio 17 sela

Na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, svjedok odbrane Ratko Mitrović opisao je napad muslimanskih snaga na selo Kravica kod Bratunca u zimu 1993.

Bosna i Hercegovina 30.04.2015 | 21:21
Svjedok: Orić nam je spalio 17 sela

On je govorio i o zlostavljanju koje je, zatim, preživio u rukama snaga pod komandom Nasera Orića u Srebrenici.

Nikolić (70) posvjedočio je da su Orićevi borci napali Kravicu i njegov obližnji zaseok Opravdići na pravoslavni Božić, 7. januara 1993.

Svjedok je izjavio da je kasnije saznao da su, pritom, ubili 48 srpskih civila.

“Ima ih koji su izgorjeli u  kućama i za koje se ne zna gdje su i šta su”.

Opisujući napad, Nikolić je rekao: “Ujutro je bio napad, vatre su gorjele, viče se: Hvataj živa, kolji živa... Nisam smio da izađem van, meci udaraju na sve strane... Ranjen sam odmah u lijevu nogu, metak odnekud doletio”.

Pošto mu je supruga pobjegla s mještanima drugih sela, Nikolić se, kako je ispričao, pet dana krio “u šupljem drvetu” u obližnjoj šumi. Noću je dolazio do spaljene kuće i na zgarištu pekao krompire koje je zatekao.

“Kuće su bile opljačkane - žito, stoka, hrana - poslije je zapaljeno sve... Sedam zgrada mi je zapaljeno i izgorjelo”, kazao je svedok.

Poslije pet dana, Andrića su zarobili pripadnici Armije BiH, predvođeni Zulfom Tursunovićem, Orićevim zamjenikom, i prebacili ga u Srebrenicu.

Neki od ukupno devetorice srpskih zarobljenika bili su “ubijeni pred mojim očima”, rekao je svjedok, dok je jedan bio prebačen u bolnicu.

“Tučeni smo svaki dan... izveli bi nas napolje i polivali vodom... dvojica su odmah umrla”.

Zato što se zvao Ratko, muslimanski borci su svjedoka, kako je ispričao, primoravali da ustaje i pozdravlja ih kada uđu “kao da je Ratko Mladić”, a on nije mogao da ustane uslijed povreda i iscrpljenosti.

Četrnaest žena, četvoro djece i dva starca bili su razmijenjeni početkom februara 1993, a nešto kasnije i sam Nikolić.

Na pitanje Mladićevog branioca Miodraga Stojanovića da li je “postojala želja za osvetom” kod Srba zbog napada na Kravicu, Nikolić je odgovorio: “Vjerovatno jeste, jer je nama Naser Orić popalio i opljačkao 17 sela, da nigde ništa nije ostalo”. U svoje selo, svjedok se vratio tek poslije Dejtonskog sporazuma.

U unakrsnom ispitivanju, tužioci su tvrdili da je u Kravici bilo ubijeno “11 civila i 35 vojnika”, citirajući pritom srpske dokumente.

“Ja mislim da to nije tačno. U Kravici ima spomenik, ja znam da su sve to civili... Za vojnike ne znam, pošto nisam bio tu... To je dva mjeseca poslije napada kupljeno, jer se u Kravicu nije moglo ući, Naser je držao”, glasio je Nikolićev odgovor.

O ratnim zbivanjima u Prijedoru, danas je svjedočio i komandant jednog od bataljona VRS Draško Vujić.

Iskazom slijedećeg svjedoka, general Mladić nastaviće odbranu u ponjedeljak, 4. marta.

Bivši komandant VRS optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u nekim opštinama imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje vojnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Izvor: Agencije

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

evropejci

30.04.2015 19:28

Različiti aršini kod evropejaca, i tada i sada.

ODGOVORITE
Name

dada

30.04.2015 20:12

Sad smo svi po gradovima....sta ce nam sela....

ODGOVORITE
Name

Patriota

30.04.2015 21:57

Zna se sve nikad se neponovilo ali ne smje se zaboraviti.

ODGOVORITE
Name

marko

01.05.2015 04:55

Pozdrav legendarnom djeneralu Mladicu!Oric mora pasti!!!

ODGOVORITE
Name

pitanje pitanja

02.05.2015 13:19

Kad će se saznati koliko je u Srebrenici i oko Srebrenice, nastradalo vojnika u borbenim dejstvima, civila kao posljedica borbenih dejstava, civila i vojnika kao posljedica ratnog zločina, u periodu od 1992 do 1995 i od jula 1995 do kraja rata?

ODGOVORITE