Соларни роштиљ пече без дима и ватре

Овај роштиљ пече без дима и ватре, може да ради и током ноћи иако га покреће соларна енергија. За његову израду било је потребно 130.000 евра, а могуће га је купити путем интернета за 230 евра.

Информационе технологије 28.04.2015 | 10:19
Соларни роштиљ пече без дима и ватре

“Цело јутро сам поправљао систем за соларно грејање воде. Имао сам вишак вакуумских цеви и мислио сам да у њима могу да загрејем доручак. Изашао је печен, а ја сам имао изум” каже Американац Патрик Шервин о соларном роштиљу.

Да га развије и стави на тржиште, било му је потребно око 130.000 евра. Пројекат је под именом ГоСун поставио је на страници за донације Кицкстартер, а љубитељи хране сакупили су новац за недељу дана.

“Тајна роштиља је у његовој батерији. Сунце треба да је пуни око два сата, а она затим може пећи сатима” рекао је Шервин.

Роштиљ развија температуру од 150 до 200Ц. Једном напуњену батерију можете искористити и током ноћи, а у природу више не морате носити дрва и угаљ. Осим роштиљања, ова соларна пећ може и да кува, а одједном у њу може стати хране која је довољна за осморо гладних људи. Може се наручити на интернету, а почетна цена јој је 230 евра.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар