Solarni roštilj peče bez dima i vatre

Ovaj roštilj peče bez dima i vatre, može da radi i tokom noći iako ga pokreće solarna energija. Za njegovu izradu bilo je potrebno 130.000 evra, a moguće ga je kupiti putem interneta za 230 evra.

Informacione tehnologije 28.04.2015 | 10:19
Solarni roštilj peče bez dima i vatre

“Celo jutro sam popravljao sistem za solarno grejanje vode. Imao sam višak vakuumskih cevi i mislio sam da u njima mogu da zagrejem doručak. Izašao je pečen, a ja sam imao izum” kaže Amerikanac Patrik Šervin o solarnom roštilju.

Da ga razvije i stavi na tržište, bilo mu je potrebno oko 130.000 evra. Projekat je pod imenom GoSun postavio je na stranici za donacije Kickstarter, a ljubitelji hrane sakupili su novac za nedelju dana.

“Tajna roštilja je u njegovoj bateriji. Sunce treba da je puni oko dva sata, a ona zatim može peći satima” rekao je Šervin.

Roštilj razvija temperaturu od 150 do 200C. Jednom napunjenu bateriju možete iskoristiti i tokom noći, a u prirodu više ne morate nositi drva i ugalj. Osim roštiljanja, ova solarna peć može i da kuva, a odjednom u nju može stati hrane koja je dovoljna za osmoro gladnih ljudi. Može se naručiti na internetu, a početna cena joj je 230 evra.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar