Који су најчешћи знаци колебања шећера

Једини поуздан знак провере је мерење нивоа шећера, а доња граница за нормалну вредност је 3.9 мм/мол.

Здравље 28.04.2015 | 10:03
Који су најчешћи знаци колебања шећера

КОД дијабетичара скокови и падови нивоа шећера у крви знају да изазову велике проблеме. Важно је да ови пацијенти, али и њихова околина умеју да препознају хипогликемију и хипергликемију, како би на време стабилизовали ниво шећера у крви.

Најчешћи симптоми хипогликемије су неразговетан говор, пецкање и трњење усана, главобоља, хладан зној, убрзан рад срца, слабост, конфузија, а може да дође и до дрхтавице и губитка свести.

Код особа које већ дуже имају дијабетес, хипогликемија може да има веома благе симптоме или чак и да их нема. Једини поуздан знак провере је мерење нивоа шећера, а доња граница за нормалну вредност је 3.9 мм/мол.

Пацијенту се може помоћи ако му се дају три таблете глукозе, два децилитра ђуса или млека, кашичица меда или шест тврдих бомбона. После 15 минута поново би требало измерити ниво шећера у крви.

И хипергликемија може да буде опасна и да доведе до кето - ацидозне коме. Јер, организам у недостатку глукозе разрађује резерве масти и претвара их у енергију, што изазива производњу "кетонских тела". Њихово повећање у крви узрокује да крв постане кисела, што изазива мучнину и повраћање.

Симптоми могу да буду благи, попут појачаног осећаја жеђи, веће потребе за мокрењем, умором, повећаним апетитом, и мршављење. Озбиљнији симптоми су замућен вид, екстреман осећај жеђи, сува и врућа кожа, немир, брзо и дубоко дисање, убрзан рад срца уз слаб пулс. Ако је ниво шећера дуже време повишен, може доћи до збуњености, летаргије, али и наглих промена расположења.

Сви ови симптоми могу бити благи и нејасни, нарочито код особа које не знају да имају дијабетес.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар