Koji su najčešći znaci kolebanja šećera

Jedini pouzdan znak provere je merenje nivoa šećera, a donja granica za normalnu vrednost je 3.9 mm/mol.

Zdravlje 28.04.2015 | 10:03
Koji su najčešći znaci kolebanja šećera

KOD dijabetičara skokovi i padovi nivoa šećera u krvi znaju da izazovu velike probleme. Važno je da ovi pacijenti, ali i njihova okolina umeju da prepoznaju hipoglikemiju i hiperglikemiju, kako bi na vreme stabilizovali nivo šećera u krvi.

Najčešći simptomi hipoglikemije su nerazgovetan govor, peckanje i trnjenje usana, glavobolja, hladan znoj, ubrzan rad srca, slabost, konfuzija, a može da dođe i do drhtavice i gubitka svesti.

Kod osoba koje već duže imaju dijabetes, hipoglikemija može da ima veoma blage simptome ili čak i da ih nema. Jedini pouzdan znak provere je merenje nivoa šećera, a donja granica za normalnu vrednost je 3.9 mm/mol.

Pacijentu se može pomoći ako mu se daju tri tablete glukoze, dva decilitra đusa ili mleka, kašičica meda ili šest tvrdih bombona. Posle 15 minuta ponovo bi trebalo izmeriti nivo šećera u krvi.

I hiperglikemija može da bude opasna i da dovede do keto - acidozne kome. Jer, organizam u nedostatku glukoze razrađuje rezerve masti i pretvara ih u energiju, što izaziva proizvodnju "ketonskih tela". Njihovo povećanje u krvi uzrokuje da krv postane kisela, što izaziva mučninu i povraćanje.

Simptomi mogu da budu blagi, poput pojačanog osećaja žeđi, veće potrebe za mokrenjem, umorom, povećanim apetitom, i mršavljenje. Ozbiljniji simptomi su zamućen vid, ekstreman osećaj žeđi, suva i vruća koža, nemir, brzo i duboko disanje, ubrzan rad srca uz slab puls. Ako je nivo šećera duže vreme povišen, može doći do zbunjenosti, letargije, ali i naglih promena raspoloženja.

Svi ovi simptomi mogu biti blagi i nejasni, naročito kod osoba koje ne znaju da imaju dijabetes.

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar