Металопластика - 30 година касније...

У Шапцу је у уторак обележено 30 година од освајања прве титуле европског шампиона у рукомету, који је у сезони 1984/1985 освојила локална Металопластика.

Остали спортови 23.04.2015 | 08:20
Металопластика - 30 година касније...

На порославу симболичног назива "Дочекајмо шампионе", коју је организовао град Шабац, дошли су некадашњи асови из целе бивше Југославије.

Те суботе, 13. априла 1985, шабачки плави су бриљирали у финалу против Атлетико Мадрида. Хала "Зорке" орила се до поноћи. Слично је било три деценије касније на прослави јубилеја. Сада су само били три деценије старији.

Прву титулу шампиона Европе освојили су: Башић, Исаковић, Вујовић, Вуковић, Мркоња, Портнер, Цветковић, Милошевић, Игњатовић, Танасић, Лукић, Спасојевић и Ђукановић.

Оно што су заједно проживели, не заборављају. Сусрет дирљив и за њих и за публику. Ипак, на дочеку шампиона све је било достојанствено.

Навикнути на аплауз, и овог пута доживели су овације у пуној хали шабачке Зорке И данас су пример многим дечацима и девојчицама, у граду који деценијама негује рукомет.

Прву титулу шампиона Европе освојили су са тренером Зораном Живковићем који је из Ниша стигао на прославу. Били су Југославија у малом. Јединствени у свлачионици и на паркету. У стопу су их пратили навијачи из целе земље.

За Шапчане су били и остали спортске звезде. Идоли су и њиховима унуцима који их знају само из приче о рукометним херојима, готово увек са срећним крајем.

Металопластика је годину дана касније одбранила титулу првака Европе. На путу до финала елиминисали су Борац из Бањалуке, Магдебург и тим Стеауе из Букурешта. У две финалне утакмице били су успешнији од екипе Вибжеже из Гдањска.

Од тада је освојила само две титуле првака Југославије, у наредне две године, а онда је све стало.

Пуд до европског трона:

Осмина финала:
Металопластика – Шкода 36:18
Шкода – Металопластика 26:28

Четвртфинале:
Металопластика – Стеауа 24:19
Стеауа – Металопластика 18:20

Полуфинале:
Металопластика – Хахнафјордур 32:17
Хахнафјордур – Металопластика 30:21

Финале:
Металопластика – Атлетико 19:12
Атлетико – Металопластика 20:30

Коментари / 0

Оставите коментар