Metaloplastika - 30 godina kasnije...

U Šapcu je u utorak obeleženo 30 godina od osvajanja prve titule evropskog šampiona u rukometu, koji je u sezoni 1984/1985 osvojila lokalna Metaloplastika.

Ostali sportovi 23.04.2015 | 08:20
Metaloplastika - 30 godina kasnije...

Na poroslavu simboličnog naziva "Dočekajmo šampione", koju je organizovao grad Šabac, došli su nekadašnji asovi iz cele bivše Jugoslavije.

Te subote, 13. aprila 1985, šabački plavi su briljirali u finalu protiv Atletiko Madrida. Hala "Zorke" orila se do ponoći. Slično je bilo tri decenije kasnije na proslavi jubileja. Sada su samo bili tri decenije stariji.

Prvu titulu šampiona Evrope osvojili su: Bašić, Isaković, Vujović, Vuković, Mrkonja, Portner, Cvetković, Milošević, Ignjatović, Tanasić, Lukić, Spasojević i Đukanović.

Ono što su zajedno proživeli, ne zaboravljaju. Susret dirljiv i za njih i za publiku. Ipak, na dočeku šampiona sve je bilo dostojanstveno.

Naviknuti na aplauz, i ovog puta doživeli su ovacije u punoj hali šabačke Zorke I danas su primer mnogim dečacima i devojčicama, u gradu koji decenijama neguje rukomet.

Prvu titulu šampiona Evrope osvojili su sa trenerom Zoranom Živkovićem koji je iz Niša stigao na proslavu. Bili su Jugoslavija u malom. Jedinstveni u svlačionici i na parketu. U stopu su ih pratili navijači iz cele zemlje.

Za Šapčane su bili i ostali sportske zvezde. Idoli su i njihovima unucima koji ih znaju samo iz priče o rukometnim herojima, gotovo uvek sa srećnim krajem.

Metaloplastika je godinu dana kasnije odbranila titulu prvaka Evrope. Na putu do finala eliminisali su Borac iz Banjaluke, Magdeburg i tim Steaue iz Bukurešta. U dve finalne utakmice bili su uspešniji od ekipe Vibžeže iz Gdanjska.

Od tada je osvojila samo dve titule prvaka Jugoslavije, u naredne dve godine, a onda je sve stalo.

Pud do evropskog trona:

Osmina finala:
Metaloplastika – Škoda 36:18
Škoda – Metaloplastika 26:28

Četvrtfinale:
Metaloplastika – Steaua 24:19
Steaua – Metaloplastika 18:20

Polufinale:
Metaloplastika – Hahnafjordur 32:17
Hahnafjordur – Metaloplastika 30:21

Finale:
Metaloplastika – Atletiko 19:12
Atletiko – Metaloplastika 20:30

Komentari / 0

Ostavite komentar