"Гурају" вас у кредите, а не знају свој посао

Професор математике Тони Милун одлучио је спровести истраживање о финансијској писмености банкарских службеника, постављајући им основна питања која се уче у економским школама и на економским факултетима.

Регион 22.04.2015 | 22:43
"Гурају" вас у кредите, а не знају свој посао

Милуново истраживање показало је готово трагикомично незнање запослених у хрватским банкама.

На примјер, разлику између декурзивног и антиципативног обрачуна знао је само један службеник, а остали нису ни чули за те појмове, а нису ни знали одговорити на професорово питање. Обрачун камата знала је израчунати само једна запослена.

Израчунати ануитет (рату) не зна ни један службеник, преноси Индеx.хр. На неколико питања у којима је Милун тражио основне информације, један запослени му је рекао:,"Господине, видим да сте ми дошли с математичким задацима. То није мој посао“.

Код питања о кретању еурибора, службеници су рекли како нису стручни да говоре о томе. Милун се пита ако банке не могу предвидјети његова будућа кретања, односно процијенити ризик будућег пословања, зашто би грађани онда требали?

Сага о кредитима у швајцарским францима често је у први план стављала наводну "финансијску неписменост" грађана који су се упуштали у такве кредите, па је овај професор хтеи да докаже да ни запослени у банкама не стоје боље по том питању.

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

марко

22.04.2015 10:29

Њима И требају глупи И неструцни!Ко би нормалан И струцан радио за зеленасе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДрПига

22.04.2015 11:19

Пита премијер Хрватске премијера Свајцарске: - Како ви имате министарство морепловства а немате море? а Премијер Свајцарске пита премијера Хрватске - како ви имате министарство финансија, а пара немате?

ОДГОВОРИТЕ