"Guraju" vas u kredite, a ne znaju svoj posao

Profesor matematike Toni Milun odlučio je sprovesti istraživanje o finansijskoj pismenosti bankarskih službenika, postavljajući im osnovna pitanja koja se uče u ekonomskim školama i na ekonomskim fakultetima.

Region 22.04.2015 | 22:43
"Guraju" vas u kredite, a ne znaju svoj posao

Milunovo istraživanje pokazalo je gotovo tragikomično neznanje zaposlenih u hrvatskim bankama.

Na primjer, razliku između dekurzivnog i anticipativnog obračuna znao je samo jedan službenik, a ostali nisu ni čuli za te pojmove, a nisu ni znali odgovoriti na profesorovo pitanje. Obračun kamata znala je izračunati samo jedna zaposlena.

Izračunati anuitet (ratu) ne zna ni jedan službenik, prenosi Index.hr. Na nekoliko pitanja u kojima je Milun tražio osnovne informacije, jedan zaposleni mu je rekao:,"Gospodine, vidim da ste mi došli s matematičkim zadacima. To nije moj posao“.

Kod pitanja o kretanju euribora, službenici su rekli kako nisu stručni da govore o tome. Milun se pita ako banke ne mogu predvidjeti njegova buduća kretanja, odnosno procijeniti rizik budućeg poslovanja, zašto bi građani onda trebali?

Saga o kreditima u švajcarskim francima često je u prvi plan stavljala navodnu "finansijsku nepismenost" građana koji su se upuštali u takve kredite, pa je ovaj profesor htei da dokaže da ni zaposleni u bankama ne stoje bolje po tom pitanju.

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

marko

22.04.2015 10:29

Njima I trebaju glupi I nestrucni!Ko bi normalan I strucan radio za zelenase!

ODGOVORITE
Name

DrPiga

22.04.2015 11:19

Pita premijer Hrvatske premijera Svajcarske: - Kako vi imate ministarstvo moreplovstva a nemate more? a Premijer Svajcarske pita premijera Hrvatske - kako vi imate ministarstvo finansija, a para nemate?

ODGOVORITE