Спољни дуг БиХ константно расте

Спољни дуг Босне и Херцеговине на крају 2014. године износио је 8,05 милијарди марака и за око 600 милиона марака већи је у односу на годину раније, када је износио 7,4 милијарде КМ. Резултат је ово нових задужења код, међу осталим, ММФ-а и Свјетске банке. Но, поражавајуће је што посљедњих година спољни дуг земље констатно расте.

Босна и Херцеговина 14.04.2015 | 08:38
Спољни дуг БиХ константно расте

“У задњих седам година он је скоро 100 посто повећан. То је проблем – експлозија спољног дуга, а посебан проблем је што он не иде у продуктивне сврхе. Троши се отприлике на покривање буџетских дефицита који су у том периоду расли” - рекао је за ТВ1 Златко Хуртић, економски аналитичар. Пођемо ли од чињенице да у Босни и Херцеговини живи око 3,5 милиона становника, простом рачуницом дођемо до податка да је сваки грађанин Босне и Херцеговине задужен око 2.500 марака. 

“То је негдје око 25 посто просјечне плате на годишњем нивоу које сваки грађанин добива. То јесте високо. Ако додамо на то још да су грађани сами задужени по основу дугова домаћинства, мислим да се приближавамо једној тачки када би укупно дуговање како по основу приватних тако по јавној потрошњи могло достићи тачку неодрживости” - додаје Хуртић.

Неодрживо - јер се новац не троши продуктивно. Свјесни су тога и грађани. Кажу да се задужити треба али да такође треба тај новац  дати у привреду. Свјесни су и да ће оваквим задуживањем, задужени бити и њихови, како кажу, праунуци.

Прошле године спољни дуг БиХ износио је нешто више од 30 посто БДП-а , што БиХ сврстава у умјерено задужене земље. Ипак, стални раст дуга је забрињавајући. Чак и ове године, са свим новцем који требамо вратити, спољни дуг ће досећи скоро 9 милијарди марака.

Економски аналитичар Златко Хуртић тврди да ће се апсолутно дуг повећати, и спољни и унутрашњи. Све због тога што су буџети тако конципирани да се дефицит затвара из позамљивања новца из иностранства.

Највећи спољни дуг БиХ има према Свјетској банци - преко 2 милијарде марака, Европској инвестиционој банци - скоро 1,5 милијарди марака. Дужни смо и ММФ-у и то око милијарду марака. 

(ТВ 1)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Бивши Снсд

14.04.2015 06:47

Што даље Додика и Зељкицу од финансија или ће бити још горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рашн

14.04.2015 07:04

"Мали руски кредит је вец оперативан а велики је у фази да је испреговаран и ствар процјене када цемо повуци средства" у ствари мали нам и не треба а велики цемо видјети" Ж.Ц 2014.

Name

јос мало

14.04.2015 07:29

Сад це то Савез за промјене да ријеси,јос мало....

Name

искрен

14.04.2015 06:51

Сва срећа је још не знам сам како да можемо купити крух са оваким најбогатијим тајкунима Европе који владају БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамо Далеко Бреее

14.04.2015 06:54

То се казе у говнима до гусе.Страни лопови уз помоц домацих патриоте су нас довели бре до овог. Ја мислио да Србија, Босна, Македонија јос могу мало да издрзе док Словењаа и Хрватска су на***але ли вец одавно... то је та Демократија. ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

14.04.2015 06:56

Понављам опет .....Замислите сада сљедеце....ММФ и Свјетска Банка казу...нема висе пара...вратите нам дуг !!Нема пензија, нема фотеља, нема висе дрзавне "сисе" итд. !!БиХ ( РС , Ф.БиХ и БД ) = распад ситема !!Зивим за дан кад це нам ММФ и Свјетска банка заврнути пипу!! Онда идемо на ресет система!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика..

14.04.2015 07:32

Ма јок, види пара на фотки!..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неутрални

14.04.2015 07:36

@Едо Неће никада међународне институције заврнути "пипу", није им у интересу. Само ће вршити притисак да распродају ресурса, који су у РС-у већ 90% распродати, па се сад очекује притисак на Федерацију БиХ, која још има доста тога да прода да врати дугове. А на крају ће доћи и распродаја вода, шума, изграђених ауто-цеста, лежишта минералних сировина...још дуго ћемо слушати ову причу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

14.04.2015 09:11

Ре Неутрални. Потписујем , потпуно си управу ! Ипаксмо ми сами себи највеће зло , уосталом тосмо потврдили и на задњим изборима !

Name

СзП

14.04.2015 08:03

Још мало, то ће ријешити Савез за Промјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

14.04.2015 09:07

Ма Баја и ова политицка елита це да нас задузују јос висе, и тако и треба. Кад ударимо у зид или дно онда цемо да плацемо годинама и да се питамо ста нам урадисе ови наси. А они барем неце оскудјевати у парама јер са платама које су имали, сада имају и пљацком коју су урадили и раде, це макар пара имати, а кад имас пара онда је казу много лаксе поднијети све, а увијек мозес да се одселис у Београд, Загреб итд.

ОДГОВОРИТЕ