Spoljni dug BiH konstantno raste

Spoljni dug Bosne i Hercegovine na kraju 2014. godine iznosio je 8,05 milijardi maraka i za oko 600 miliona maraka veći je u odnosu na godinu ranije, kada je iznosio 7,4 milijarde KM. Rezultat je ovo novih zaduženja kod, među ostalim, MMF-a i Svjetske banke. No, poražavajuće je što posljednjih godina spoljni dug zemlje konstatno raste.

Bosna i Hercegovina 14.04.2015 | 08:38
Spoljni dug BiH konstantno raste

“U zadnjih sedam godina on je skoro 100 posto povećan. To je problem – eksplozija spoljnog duga, a poseban problem je što on ne ide u produktivne svrhe. Troši se otprilike na pokrivanje budžetskih deficita koji su u tom periodu rasli” - rekao je za TV1 Zlatko Hurtić, ekonomski analitičar. Pođemo li od činjenice da u Bosni i Hercegovini živi oko 3,5 miliona stanovnika, prostom računicom dođemo do podatka da je svaki građanin Bosne i Hercegovine zadužen oko 2.500 maraka. 

“To je negdje oko 25 posto prosječne plate na godišnjem nivou koje svaki građanin dobiva. To jeste visoko. Ako dodamo na to još da su građani sami zaduženi po osnovu dugova domaćinstva, mislim da se približavamo jednoj tački kada bi ukupno dugovanje kako po osnovu privatnih tako po javnoj potrošnji moglo dostići tačku neodrživosti” - dodaje Hurtić.

Neodrživo - jer se novac ne troši produktivno. Svjesni su toga i građani. Kažu da se zadužiti treba ali da takođe treba taj novac  dati u privredu. Svjesni su i da će ovakvim zaduživanjem, zaduženi biti i njihovi, kako kažu, praunuci.

Prošle godine spoljni dug BiH iznosio je nešto više od 30 posto BDP-a , što BiH svrstava u umjereno zadužene zemlje. Ipak, stalni rast duga je zabrinjavajući. Čak i ove godine, sa svim novcem koji trebamo vratiti, spoljni dug će doseći skoro 9 milijardi maraka.

Ekonomski analitičar Zlatko Hurtić tvrdi da će se apsolutno dug povećati, i spoljni i unutrašnji. Sve zbog toga što su budžeti tako koncipirani da se deficit zatvara iz pozamljivanja novca iz inostranstva.

Najveći spoljni dug BiH ima prema Svjetskoj banci - preko 2 milijarde maraka, Evropskoj investicionoj banci - skoro 1,5 milijardi maraka. Dužni smo i MMF-u i to oko milijardu maraka. 

(TV 1)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Bivši Snsd

14.04.2015 06:47

Što dalje Dodika i Zeljkicu od finansija ili će biti još gore.

ODGOVORITE
Name

rašn

14.04.2015 07:04

"Mali ruski kredit je vec operativan a veliki je u fazi da je ispregovaran i stvar procjene kada cemo povuci sredstva" u stvari mali nam i ne treba a veliki cemo vidjeti" Ž.C 2014.

Name

jos malo

14.04.2015 07:29

Sad ce to Savez za promjene da rijesi,jos malo....

Name

iskren

14.04.2015 06:51

Sva sreća je još ne znam sam kako da možemo kupiti kruh sa ovakim najbogatijim tajkunima Evrope koji vladaju BiH

ODGOVORITE
Name

Tamo Daleko Breee

14.04.2015 06:54

To se kaze u govnima do guse.Strani lopovi uz pomoc domacih patriote su nas doveli bre do ovog. Ja mislio da Srbija, Bosna, Makedonija jos mogu malo da izdrze dok Slovenjaa i Hrvatska su na***ale li vec odavno... to je ta Demokratija. ...

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

14.04.2015 06:56

Ponavljam opet .....Zamislite sada sljedece....MMF i Svjetska Banka kazu...nema vise para...vratite nam dug !!Nema penzija, nema fotelja, nema vise drzavne "sise" itd. !!BiH ( RS , F.BiH i BD ) = raspad sitema !!Zivim za dan kad ce nam MMF i Svjetska banka zavrnuti pipu!! Onda idemo na reset sistema!!

ODGOVORITE
Name

Logika..

14.04.2015 07:32

Ma jok, vidi para na fotki!..

ODGOVORITE
Name

Neutralni

14.04.2015 07:36

@Edo Neće nikada međunarodne institucije zavrnuti "pipu", nije im u interesu. Samo će vršiti pritisak da rasprodaju resursa, koji su u RS-u već 90% rasprodati, pa se sad očekuje pritisak na Federaciju BiH, koja još ima dosta toga da proda da vrati dugove. A na kraju će doći i rasprodaja voda, šuma, izgrađenih auto-cesta, ležišta mineralnih sirovina...još dugo ćemo slušati ovu priču.

ODGOVORITE
Name

valter

14.04.2015 09:11

Re Neutralni. Potpisujem , potpuno si upravu ! Ipaksmo mi sami sebi najveće zlo , uostalom tosmo potvrdili i na zadnjim izborima !

Name

СзП

14.04.2015 08:03

Још мало, то ће ријешити Савез за Промјене.

ODGOVORITE
Name

Savo

14.04.2015 09:07

Ma Baja i ova politicka elita ce da nas zaduzuju jos vise, i tako i treba. Kad udarimo u zid ili dno onda cemo da placemo godinama i da se pitamo sta nam uradise ovi nasi. A oni barem nece oskudjevati u parama jer sa platama koje su imali, sada imaju i pljackom koju su uradili i rade, ce makar para imati, a kad imas para onda je kazu mnogo lakse podnijeti sve, a uvijek mozes da se odselis u Beograd, Zagreb itd.

ODGOVORITE