Корисници марихуане су слабији студенти

Резултати нове студије која се бавила ефектима канабиса на мозак вероватно ће изазвати оштру дебату између противника и присталица либерализације закона о марихуани.

Здравље 12.04.2015 | 08:17
Корисници марихуане су слабији студенти

Економисти Оливије Мари са Универзитета у Мастрихту и Улоф Золиц из Инстутута за проучавање рада у Бону испитали су шта се догодило када је Мастрихт дозволио само Холанђанима, Немцима и Белгијанцима да приступе популарним кафићима у којима се продаје марихуана.

Привремено ограничење уведено је због страха да ће становници других земаља који посећују Холандију долазити само како би пушили овај наркотик, што би могло да поквари имиџ Мастрихта.

Након проучавања података више од 54.000 студената широм света који су студирали на Универзитету у Мастрихту пре и после уведених рестрикција, економисти су дошли до невероватног открића.

Рад који су недавно представили на Конференцији Краљевског економског друштва у Манчестеру показао је да су особе које више нису могле легално да купују канабис имале много боље оцене на студијама. Наиме, студенти који више нису конзумирали марихуану, или су је користили умерено, имали су боље когнитивне функције.

“Ефекти су конзистентни и статистички веома значајни”, рекао је Мари за Обсервер.

“На пример, ми процењујемо да су студенти који више нису могли да купују марихуану легалним путем имали пет одсто више шансе да положе све испите”.

Код слабијих студената, примећен је чак и раст оцена и већа пролазност након остављања марихуане – имали су чак 7,6 одсто веће шансе да успешно заврше студије.

“Рестрикција је била нарочито ефикасна у случају студената од којих се захтевају нумеричке, односно математичке вештине”, пише у раду.

Истраживачи сматрају да то није никакво изненађење, али су свесни да ће наићи на велики отпор активиста за легализацију канабиса.

Мари каже да само жели да подигне свест о неким често превиђеним аспектима употребе дрога – утицају на когнитивне способности појединца.

“Ако марихуана буде легална као што је то случај у многим америчким државама, барем можемо информисати конзументе о негативним последицама њихове навике”, каже он.

Мари додаје да му је рад на овој теми помогао да се информише, како би могао да разговара са својим сином.

“Имам 13-годишњака с којим делим сва открића, како би што информисаније могао да доноси одлуку да ли ће користити канабис или не”, каже он.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар