Korisnici marihuane su slabiji studenti

Rezultati nove studije koja se bavila efektima kanabisa na mozak verovatno će izazvati oštru debatu između protivnika i pristalica liberalizacije zakona o marihuani.

Zdravlje 12.04.2015 | 08:17
Korisnici marihuane su slabiji studenti

Ekonomisti Olivije Mari sa Univerziteta u Mastrihtu i Ulof Zolic iz Instututa za proučavanje rada u Bonu ispitali su šta se dogodilo kada je Mastriht dozvolio samo Holanđanima, Nemcima i Belgijancima da pristupe popularnim kafićima u kojima se prodaje marihuana.

Privremeno ograničenje uvedeno je zbog straha da će stanovnici drugih zemalja koji posećuju Holandiju dolaziti samo kako bi pušili ovaj narkotik, što bi moglo da pokvari imidž Mastrihta.

Nakon proučavanja podataka više od 54.000 studenata širom sveta koji su studirali na Univerzitetu u Mastrihtu pre i posle uvedenih restrikcija, ekonomisti su došli do neverovatnog otkrića.

Rad koji su nedavno predstavili na Konferenciji Kraljevskog ekonomskog društva u Mančesteru pokazao je da su osobe koje više nisu mogle legalno da kupuju kanabis imale mnogo bolje ocene na studijama. Naime, studenti koji više nisu konzumirali marihuanu, ili su je koristili umereno, imali su bolje kognitivne funkcije.

“Efekti su konzistentni i statistički veoma značajni”, rekao je Mari za Observer.

“Na primer, mi procenjujemo da su studenti koji više nisu mogli da kupuju marihuanu legalnim putem imali pet odsto više šanse da polože sve ispite”.

Kod slabijih studenata, primećen je čak i rast ocena i veća prolaznost nakon ostavljanja marihuane – imali su čak 7,6 odsto veće šanse da uspešno završe studije.

“Restrikcija je bila naročito efikasna u slučaju studenata od kojih se zahtevaju numeričke, odnosno matematičke veštine”, piše u radu.

Istraživači smatraju da to nije nikakvo iznenađenje, ali su svesni da će naići na veliki otpor aktivista za legalizaciju kanabisa.

Mari kaže da samo želi da podigne svest o nekim često previđenim aspektima upotrebe droga – uticaju na kognitivne sposobnosti pojedinca.

“Ako marihuana bude legalna kao što je to slučaj u mnogim američkim državama, barem možemo informisati konzumente o negativnim posledicama njihove navike”, kaže on.

Mari dodaje da mu je rad na ovoj temi pomogao da se informiše, kako bi mogao da razgovara sa svojim sinom.

“Imam 13-godišnjaka s kojim delim sva otkrića, kako bi što informisanije mogao da donosi odluku da li će koristiti kanabis ili ne”, kaže on.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar