Да ли су здраве природне замјене за шећер

Већина стручњака саветује избегавање слаткиша и заслађене хране, али то је немогуће за многе људе. Срећом, постоји неколико природних замена за шећер.

Здравље 11.04.2015 | 07:08
Да ли су здраве природне замјене за шећер

Покушајте да убаците један или два од ових заслађивача у вашу исхрану и уживајте у предностима природније замене за шећер.

Мед

Мед, посебно тамнија врста, садржи антиоксидансе који помажу у борби против слободних радикала који оштећују ћелије, а има и јака антибактеријска својства. Будући да тело лако може да га искористи, нека истраживања су показала да конзумирање меда може да побољша спортске перформансе у односу на остале изворе угљених хидрата.

Кокосов шећер

Произведен од сока кокосовог цвета, кокосов шећер је привукао много пажње протеклих година захваљујући резултатима почетних истраживања који показују да би могао да има мањи гликемијски индекс у односу на рафинисани шећер. Тако спречава одступања у нивоу шећера у крви која могу да угрозе борбу против дијабетеса и игра кључну улогу у контроли тежине. За добијање шећера, од сока кокосовог цвета се направи густи сируп, који се онда осуши и меље у прах који има укус сличан карамели. Овај шећер садржи гвожђе, цинк, калцијум и калијум.

Шећер од урме

Док кокосов шећер добијамо из цвета, шећер од урме долази из самог плода. Овај шећер је у ствари плод који је прво осушен, а затим и самлевен. То би значило да има једнаку количину влакана као и само воће, укључујући и хранљиве материје као што су витамин Б6, гвожђе и магнезијум. Будући да је то у ствари фино уситњено воће, не топи се добро у топлим напицима као што су кафа или чај, али је одличан као додатак другој храни и може бити замена смеђем шећеру у односу 1:1 у свим рецептима који захтевају коришћење смеђег шећера.

Меласа

Меласа је нуспродукт при производњи шећера. Садржи све хранљиве материје које су уклоњене приликом рафинисања шећерне трске, укључујући висок ниво гвожђа, калцијума, калијума, магнезијума и селена као и много витамина Б. Због тога, меласа би могла да се сврста у број један природни заслађивач који је богат нутријентима. Меласа се годинама користила примарно као извор сточне хране, али данас, све више пажње се придаје њеној употреби у људској исхрани. Постоји више врста, али шећерна меласа је нутриционистички најквалитетнија.

Јаворов сируп

Направљен од сока јаворовог стабла који постане густа, жућкаста течност која није само слатка већ је пуна калцијума, калијума, мангана, фосфора, магнезијума и гвожђа, као и витаминима Б2, Б5, Б6, ниацина, биотина и фолне киселине. Јаворов сируп чини 70 одсто шећера и садржи око 50 калорија по кашики- мање од кукурузног сирупа који садржи 60 калорија по кашики. Да бисте максимално повећали свој унос витамина и нутријената, одлучите се за тамнију врсту типа Б, пре него за лаганију А врсту која се претежно користи као прелив за палачинке. Можете купити и јаворов шећер који се формира када течност у јаворовом сирупу испари.

Агавин сируп

Агавин сируп је природни заслађивач који се добија из Јужно-америчког кактуса. Често га зову „медена водица“, јер има благи укус и светлу боју. Ређи је од меда, али је слађи, па се током кувања додаје у мањим количинама од меда. Агава сируп има јако низак гликемични индекс и практично не утиче на ниво шећера у крви. Због тога је идеалан за дијабетичаре и преосетљиве на шећер.

Стевија – екстракт лишћа биљке породице Стевиа

Стевија је највероватније најбоља алтернатива шећеру. Доказано је да стевија побољшава рад штитне жлезде и целог организма. Стевија има благо горки окус, због чега је неки људи не воле. Код кувања је потребна врло мала количина стевије. Главни је непријатељ каријеса и има скоро 0 калорија.

Гођи бобице

Црвени дијаманти Хималаја садрже сложени шећер, који према клиничким истраживањима уништава ћелије рака, побољшава вид, бори се са слободним радикалима у телу, јача јетру и панкреас. Полисахариди, које садрже гођи бобице су делотворни код мршављења, јачају метаболизам и дају природну слаткоћу, која савршено замењује шећер.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар