Da li su zdrave prirodne zamjene za šećer

Većina stručnjaka savetuje izbegavanje slatkiša i zaslađene hrane, ali to je nemoguće za mnoge ljude. Srećom, postoji nekoliko prirodnih zamena za šećer.

Zdravlje 11.04.2015 | 07:08
Da li su zdrave prirodne zamjene za šećer

Pokušajte da ubacite jedan ili dva od ovih zaslađivača u vašu ishranu i uživajte u prednostima prirodnije zamene za šećer.

Med

Med, posebno tamnija vrsta, sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije, a ima i jaka antibakterijska svojstva. Budući da telo lako može da ga iskoristi, neka istraživanja su pokazala da konzumiranje meda može da poboljša sportske performanse u odnosu na ostale izvore ugljenih hidrata.

Kokosov šećer

Proizveden od soka kokosovog cveta, kokosov šećer je privukao mnogo pažnje proteklih godina zahvaljujući rezultatima početnih istraživanja koji pokazuju da bi mogao da ima manji glikemijski indeks u odnosu na rafinisani šećer. Tako sprečava odstupanja u nivou šećera u krvi koja mogu da ugroze borbu protiv dijabetesa i igra ključnu ulogu u kontroli težine. Za dobijanje šećera, od soka kokosovog cveta se napravi gusti sirup, koji se onda osuši i melje u prah koji ima ukus sličan karameli. Ovaj šećer sadrži gvožđe, cink, kalcijum i kalijum.

Šećer od urme

Dok kokosov šećer dobijamo iz cveta, šećer od urme dolazi iz samog ploda. Ovaj šećer je u stvari plod koji je prvo osušen, a zatim i samleven. To bi značilo da ima jednaku količinu vlakana kao i samo voće, uključujući i hranljive materije kao što su vitamin B6, gvožđe i magnezijum. Budući da je to u stvari fino usitnjeno voće, ne topi se dobro u toplim napicima kao što su kafa ili čaj, ali je odličan kao dodatak drugoj hrani i može biti zamena smeđem šećeru u odnosu 1:1 u svim receptima koji zahtevaju korišćenje smeđeg šećera.

Melasa

Melasa je nusprodukt pri proizvodnji šećera. Sadrži sve hranljive materije koje su uklonjene prilikom rafinisanja šećerne trske, uključujući visok nivo gvožđa, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i selena kao i mnogo vitamina B. Zbog toga, melasa bi mogla da se svrsta u broj jedan prirodni zaslađivač koji je bogat nutrijentima. Melasa se godinama koristila primarno kao izvor stočne hrane, ali danas, sve više pažnje se pridaje njenoj upotrebi u ljudskoj ishrani. Postoji više vrsta, ali šećerna melasa je nutricionistički najkvalitetnija.

Javorov sirup

Napravljen od soka javorovog stabla koji postane gusta, žućkasta tečnost koja nije samo slatka već je puna kalcijuma, kalijuma, mangana, fosfora, magnezijuma i gvožđa, kao i vitaminima B2, B5, B6, niacina, biotina i folne kiseline. Javorov sirup čini 70 odsto šećera i sadrži oko 50 kalorija po kašiki- manje od kukuruznog sirupa koji sadrži 60 kalorija po kašiki. Da biste maksimalno povećali svoj unos vitamina i nutrijenata, odlučite se za tamniju vrstu tipa B, pre nego za laganiju A vrstu koja se pretežno koristi kao preliv za palačinke. Možete kupiti i javorov šećer koji se formira kada tečnost u javorovom sirupu ispari.

Agavin sirup

Agavin sirup je prirodni zaslađivač koji se dobija iz Južno-američkog kaktusa. Često ga zovu „medena vodica“, jer ima blagi ukus i svetlu boju. Ređi je od meda, ali je slađi, pa se tokom kuvanja dodaje u manjim količinama od meda. Agava sirup ima jako nizak glikemični indeks i praktično ne utiče na nivo šećera u krvi. Zbog toga je idealan za dijabetičare i preosetljive na šećer.

Stevija – ekstrakt lišća biljke porodice Stevia

Stevija je najverovatnije najbolja alternativa šećeru. Dokazano je da stevija poboljšava rad štitne žlezde i celog organizma. Stevija ima blago gorki okus, zbog čega je neki ljudi ne vole. Kod kuvanja je potrebna vrlo mala količina stevije. Glavni je neprijatelj karijesa i ima skoro 0 kalorija.

Gođi bobice

Crveni dijamanti Himalaja sadrže složeni šećer, koji prema kliničkim istraživanjima uništava ćelije raka, poboljšava vid, bori se sa slobodnim radikalima u telu, jača jetru i pankreas. Polisaharidi, koje sadrže gođi bobice su delotvorni kod mršavljenja, jačaju metabolizam i daju prirodnu slatkoću, koja savršeno zamenjuje šećer.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar