Вријеме је за трчање

Јутро је најбоље за трчање, али у том случају морате да доручкујете, јер није здраво рекреирати се на празан стомак.

Здравље 09.04.2015 | 12:17
Вријеме је за трчање

Заборавите на изговоре, обуците тренерку, обујте удобне патике и правац на трчање! Рани пролећни дани су идеални за ову активност, а списак предности је дугачак. Они који редовно џогирају, немају проблема са вишком килограма, затежу тело, штите организам од многих болести, регулишу крвни притисак, снижавају ниво холестерола, умањују ризик од остеопорозе, ослобађају се стреса, подижу енергију, осећају се снажније и лепше.

Да ли вам је потребна још нека препорука да се покренете? Добра ствар је што сами можете да изаберете дан и термин, одредите локацију и удишете свеж ваздух, уместо загушљивог у теретанама. Ако сте почетник, неколико савета може да вам буде од користи.

Јутро је најбоље за трчање, али у том случају морате да доручкујете, јер није здраво рекреирати се на празан стомак. Направите лагани оброк и после њега крените у природу. Банане, житарице, јогурт и лимун су намирнице које ће вам пријати и притом одиграти важну улогу у мишићној активности. Пре тренинга попијте две чаше воде, јер она помаже у регулацији телесне температуре. Патике морају да буду удобне и да штите зглобове, а најбољи избор представљају памучна мајица и тренерка.

Уколико нисте у форми, за почетак се придржавајте правила "минут трчања", "минут брзог ходања" и тако редом до 30 минута. После неколико дана појачајте ритам, све док не успете да истрчите пола сата у континуитету. Не заборавите да све време дишете, током прва три корака дубоко удишите ваздух, друга три корака дубоко издахните, и тако укруг.

Стручњаци кажу да је најбоље да трчите трипут недељно или сваког другог дана, јер је пауза неопходна и за мишиће и за организам. Међутим, има и оних који тврде да они који трче најмање пет пута недељно осигуравају организму чак 80 одсто више животне енергије.

Да вам не би досадило, мењајте стазе или локације, а најпаметније је да изаберете травнату површину, јер је то добро за колена. И на крају, обавезно је истезање. После неколико тренинга схватићете колико ова рекреација добро утиче на здравље.

Извор: Новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

дијана

12.04.2015 05:31

Хвала на мотивацији,ја трцим три пута недељно и то је моја омиљена рекреација,трцање је закон:)

ОДГОВОРИТЕ