Vrijeme je za trčanje

Jutro je najbolje za trčanje, ali u tom slučaju morate da doručkujete, jer nije zdravo rekreirati se na prazan stomak.

Zdravlje 09.04.2015 | 12:17
Vrijeme je za trčanje

Zaboravite na izgovore, obucite trenerku, obujte udobne patike i pravac na trčanje! Rani prolećni dani su idealni za ovu aktivnost, a spisak prednosti je dugačak. Oni koji redovno džogiraju, nemaju problema sa viškom kilograma, zatežu telo, štite organizam od mnogih bolesti, regulišu krvni pritisak, snižavaju nivo holesterola, umanjuju rizik od osteoporoze, oslobađaju se stresa, podižu energiju, osećaju se snažnije i lepše.

Da li vam je potrebna još neka preporuka da se pokrenete? Dobra stvar je što sami možete da izaberete dan i termin, odredite lokaciju i udišete svež vazduh, umesto zagušljivog u teretanama. Ako ste početnik, nekoliko saveta može da vam bude od koristi.

Jutro je najbolje za trčanje, ali u tom slučaju morate da doručkujete, jer nije zdravo rekreirati se na prazan stomak. Napravite lagani obrok i posle njega krenite u prirodu. Banane, žitarice, jogurt i limun su namirnice koje će vam prijati i pritom odigrati važnu ulogu u mišićnoj aktivnosti. Pre treninga popijte dve čaše vode, jer ona pomaže u regulaciji telesne temperature. Patike moraju da budu udobne i da štite zglobove, a najbolji izbor predstavljaju pamučna majica i trenerka.

Ukoliko niste u formi, za početak se pridržavajte pravila "minut trčanja", "minut brzog hodanja" i tako redom do 30 minuta. Posle nekoliko dana pojačajte ritam, sve dok ne uspete da istrčite pola sata u kontinuitetu. Ne zaboravite da sve vreme dišete, tokom prva tri koraka duboko udišite vazduh, druga tri koraka duboko izdahnite, i tako ukrug.

Stručnjaci kažu da je najbolje da trčite triput nedeljno ili svakog drugog dana, jer je pauza neophodna i za mišiće i za organizam. Međutim, ima i onih koji tvrde da oni koji trče najmanje pet puta nedeljno osiguravaju organizmu čak 80 odsto više životne energije.

Da vam ne bi dosadilo, menjajte staze ili lokacije, a najpametnije je da izaberete travnatu površinu, jer je to dobro za kolena. I na kraju, obavezno je istezanje. Posle nekoliko treninga shvatićete koliko ova rekreacija dobro utiče na zdravlje.

Izvor: Novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

dijana

12.04.2015 05:31

Hvala na motivaciji,ja trcim tri puta nedeljno i to je moja omiljena rekreacija,trcanje je zakon:)

ODGOVORITE