Јовић, Паркер и Орландић, ни пола Драгана Мрђе!

Петорица нападача која су облачила Звездин дрес у овој сезони заједно постигла само девет голова!

Фудбал 09.04.2015 | 23:40
Јовић, Паркер и Орландић, ни пола Драгана Мрђе!

Тренер Црвене звезде Ненад Лалатовић дефинитивно се понекад осећа као човек у дужничком ропству. Када се учини да је закрпио једну рупу, њему се појаве две нове. И тако од августа прошле године када је почела Суперлига.

Јесенас су бројни текстови написани о епским размерама неефикасности актуелне генерације Црвене звезде, непревазиђеној стерилности која је још у новембру претила да одузме шансе Црвеној звезди да одбрани шампионски пехар. Чинило се да је током припрема у Словенији и Турској млади стручњак дијагностификовао и решио проблем са малигним ткивом које је „јело“ и остале линије црвено-белог тима. Звезда је дала три гола у Јагодини, затим је истом порцијом почастила новосадску Војводину, али даљи развој догађаја на Звездиним мечевима као да наговештава да је тај креативни занос био само изоловани инцидент. Два гола на последња два меча су повратак на јесењи ниво

Промашаји налик јесењим коштали су Црвену звезду бољег резултата у Новом Пазару. Млади Јовић је проћердао два зицера, његовим путевима су потом кренули Катаи и Анђелковић... Колико црвено-бели пате у офанзиви током целе сезоне најбоље илуструје податак да су петорица нападача који су добијала поверење Ненада Лалатовића укупно постигла девет голова. Више него дупло мање од Драган Мрђа који је прошле сезоне био најбољи стрелац шампионске генерације.

Од класичних „деветки“ највише голова на свом конту и даље има Ђорђе Ракић (четири) који је после кратког споја са Ненадом Лалатовићем током зимске паузе напустио клуб. Суперталентовани Лука Јовић је пробио лед, али је у Пазару заказао кад се ломило. Тренер Лалатовић га је заштитио
„Он је млад и треба га истрпети. Сасвим је разумљиво да он погреши у неким ситуацијама“, поручио је Лалатовић.

Фудбалски аналитичари често дискутују и покушавају да одговоре на питање да ли је боље да нападач промашује или да уопште не улази у шансе. Ако је Лука Јовић Звездин „мистер промашај“ Џошуа Паркер је офанзивац који још није издефинисао улогу у Лалатовићевом систему. Бенефит од његове натпросечне брзине и „физикалија“ Црвена звезда је имала само у судару са Војводином, када је некадашњи члан Домжала „отео“ гол Александру Катаију, а потом се најбоље снашао после једног прекида. Сувише је то танак учинак за странца који је доведен да решава утакмице, мада још једном треба апострофирати да Паркер кретањем и агресивношћу врло добро зна да умара одбрану ривала.

Појачање из Зете Петар Орландић још није уписао првенац. Промашио је зицер против Јагодине, а лед није пробио ни у судару са Напретком када је иако усамљен искоса са леве стране шутирао право у супарничког голмана.

Наравно, Звездини нападачи, они на које рачуна Ненад Лалатовић, имаће шансу да поправе утисак, можда и головима у дербију буду весници нове титуле у Љутице Богдана. Али ако задрже досадашњи ниво тешко ће изједначити прошлосезонски учинак Драгана Мрђа. А ехо речи Ненада Лалатовића из јула прошле године тек тада ће се чути.
„Ми у наредну сезону улазимо са минус 30 голова. Толико су заједно постигли Драган Мрђа и Абиола Дауда. Мислим да ће нам то бити велики проблем, посебно јер нисмо успели да доведемо Пешића из Јагодине“, говорио је тада Лалатовић.

УЧИНАК ЗВЕЗДИНИХ НАПАДАЧА У ОВОЈ СЕЗОНИ

Лука Јовић 16 утакмица – 2 гола

Ђорђе Ракић 12 утакмица – 4 гола

Џошуа Паркер 6 утакмица – 2 гола

Петар Орландић 4 утакмице – 0 голова

Ђорђе Деспотовић 10 утакмица – 1 гол

УЧИНАК НАПАДАЧА У ПРОШЛОЈ СЕЗОНИ

Драган Мрђа 27 утакмица – 19 голова

Абиола Дауда 20 утакмица – 11 голова

Ђорђе Ракић 8 утакмица – 3 гола

Ифеани Оњило 7 утакмица – 0 голова

Коментари / 0

Оставите коментар