Jović, Parker i Orlandić, ni pola Dragana Mrđe!

Petorica napadača koja su oblačila Zvezdin dres u ovoj sezoni zajedno postigla samo devet golova!

Fudbal 09.04.2015 | 23:40
Jović, Parker i Orlandić, ni pola Dragana Mrđe!

Trener Crvene zvezde Nenad Lalatović definitivno se ponekad oseća kao čovek u dužničkom ropstvu. Kada se učini da je zakrpio jednu rupu, njemu se pojave dve nove. I tako od avgusta prošle godine kada je počela Superliga.

Jesenas su brojni tekstovi napisani o epskim razmerama neefikasnosti aktuelne generacije Crvene zvezde, neprevaziđenoj sterilnosti koja je još u novembru pretila da oduzme šanse Crvenoj zvezdi da odbrani šampionski pehar. Činilo se da je tokom priprema u Sloveniji i Turskoj mladi stručnjak dijagnostifikovao i rešio problem sa malignim tkivom koje je „jelo“ i ostale linije crveno-belog tima. Zvezda je dala tri gola u Jagodini, zatim je istom porcijom počastila novosadsku Vojvodinu, ali dalji razvoj događaja na Zvezdinim mečevima kao da nagoveštava da je taj kreativni zanos bio samo izolovani incident. Dva gola na poslednja dva meča su povratak na jesenji nivo

Promašaji nalik jesenjim koštali su Crvenu zvezdu boljeg rezultata u Novom Pazaru. Mladi Jović je proćerdao dva zicera, njegovim putevima su potom krenuli Katai i Anđelković... Koliko crveno-beli pate u ofanzivi tokom cele sezone najbolje ilustruje podatak da su petorica napadača koji su dobijala poverenje Nenada Lalatovića ukupno postigla devet golova. Više nego duplo manje od Dragan Mrđa koji je prošle sezone bio najbolji strelac šampionske generacije.

Od klasičnih „devetki“ najviše golova na svom kontu i dalje ima Đorđe Rakić (četiri) koji je posle kratkog spoja sa Nenadom Lalatovićem tokom zimske pauze napustio klub. Supertalentovani Luka Jović je probio led, ali je u Pazaru zakazao kad se lomilo. Trener Lalatović ga je zaštitio
„On je mlad i treba ga istrpeti. Sasvim je razumljivo da on pogreši u nekim situacijama“, poručio je Lalatović.

Fudbalski analitičari često diskutuju i pokušavaju da odgovore na pitanje da li je bolje da napadač promašuje ili da uopšte ne ulazi u šanse. Ako je Luka Jović Zvezdin „mister promašaj“ Džošua Parker je ofanzivac koji još nije izdefinisao ulogu u Lalatovićevom sistemu. Benefit od njegove natprosečne brzine i „fizikalija“ Crvena zvezda je imala samo u sudaru sa Vojvodinom, kada je nekadašnji član Domžala „oteo“ gol Aleksandru Kataiju, a potom se najbolje snašao posle jednog prekida. Suviše je to tanak učinak za stranca koji je doveden da rešava utakmice, mada još jednom treba apostrofirati da Parker kretanjem i agresivnošću vrlo dobro zna da umara odbranu rivala.

Pojačanje iz Zete Petar Orlandić još nije upisao prvenac. Promašio je zicer protiv Jagodine, a led nije probio ni u sudaru sa Napretkom kada je iako usamljen iskosa sa leve strane šutirao pravo u suparničkog golmana.

Naravno, Zvezdini napadači, oni na koje računa Nenad Lalatović, imaće šansu da poprave utisak, možda i golovima u derbiju budu vesnici nove titule u Ljutice Bogdana. Ali ako zadrže dosadašnji nivo teško će izjednačiti prošlosezonski učinak Dragana Mrđa. A eho reči Nenada Lalatovića iz jula prošle godine tek tada će se čuti.
„Mi u narednu sezonu ulazimo sa minus 30 golova. Toliko su zajedno postigli Dragan Mrđa i Abiola Dauda. Mislim da će nam to biti veliki problem, posebno jer nismo uspeli da dovedemo Pešića iz Jagodine“, govorio je tada Lalatović.

UČINAK ZVEZDINIH NAPADAČA U OVOJ SEZONI

Luka Jović 16 utakmica – 2 gola

Đorđe Rakić 12 utakmica – 4 gola

Džošua Parker 6 utakmica – 2 gola

Petar Orlandić 4 utakmice – 0 golova

Đorđe Despotović 10 utakmica – 1 gol

UČINAK NAPADAČA U PROŠLOJ SEZONI

Dragan Mrđa 27 utakmica – 19 golova

Abiola Dauda 20 utakmica – 11 golova

Đorđe Rakić 8 utakmica – 3 gola

Ifeani Onjilo 7 utakmica – 0 golova

Komentari / 0

Ostavite komentar