Да ли честе промјене боје оштећују косу?

Одговор на ово није тако једноставан јер у зависности од начина рада и употреба разичитих типова фарби за косу и резултат је потпуно различит.

Мода и љепота 08.04.2015 | 07:18
Да ли честе промјене боје оштећују косу?

Када честе промене боје оштећују косу:

-увек када се при промени користе класичне фарбе било да се коса посветљује или потамњује. Класичне фарбе у себи садрже агресивне компоненте које при сваком фарбању мање или више оштете влас, а честим наношењем преко целе дужине власи ови лоши ефекти се гомилају. Посветљивање постојеће боје је по правилу увек агресивнији третман од потамњивања јер подразумева употребу посветљивача (бланша).

Када честе промене боје умерено оштећују косу:

-када се промена ради у односу на постојећу боју и квлаитет косе; пре свега правилном проценом стања косе, а затим употребом што блажих фарби за косу (при чему се не сме изгубити жељени ефекат у жељи да се буде што нежнији), углавном комбинацијом класичних и благих фарби добија се жељена боја уз минималан ефекат оштећења. Умерено посветљивање косе са не превше светлим резултатом, које се не понавља често не оштећује влас превише (уз наравно обавезну употребу неге).

Када честе промене боје не оштећују влас:

-увек када се користе боје које су врло благе и које у себи садрже и негујуће компоненте тако да свако и најмање оштећење неутралишу. Овакви типови боја су на жалост ограничени у свом деловању па са њима можемо да променимо одсјаје на коси или да је потамнимо, али никако не можемо да посветлимо косу.

Када честе промене побојшавају квалите косе:

-увек када се користе боје које функционишу по принципу не-хемијског фарбања косе, а које садрже компоненте које негују, опорављају и регенеришу влас па што се чешће користе добробит за косу је већа. Такође ове фарбе не могу да посветле косу, али зато њиховом употребом данас коса може да буде офарбана у плаво, сутра у црвено а прекосутра у црно, а да влас буде неупоредиво боља него на почетку.

Како се за фарбање косе (што у фризерским салонима, а што по кућама) у 99 одсто случајева користе класичне фарбе, честе промене боје ће оставити трага на коси па се саветује умереност, а наравно овде се мора узети у обзир и дужина косе јер ће кратка коса далеко лакше претрпети промену од дуге косе.

Извор: Супер жена

Коментари / 0

Оставите коментар