Da li česte promjene boje oštećuju kosu?

Odgovor na ovo nije tako jednostavan jer u zavisnosti od načina rada i upotreba razičitih tipova farbi za kosu i rezultat je potpuno različit.

Moda i ljepota 08.04.2015 | 07:18
Da li česte promjene boje oštećuju kosu?

Kada česte promene boje oštećuju kosu:

-uvek kada se pri promeni koriste klasične farbe bilo da se kosa posvetljuje ili potamnjuje. Klasične farbe u sebi sadrže agresivne komponente koje pri svakom farbanju manje ili više oštete vlas, a čestim nanošenjem preko cele dužine vlasi ovi loši efekti se gomilaju. Posvetljivanje postojeće boje je po pravilu uvek agresivniji tretman od potamnjivanja jer podrazumeva upotrebu posvetljivača (blanša).

Kada česte promene boje umereno oštećuju kosu:

-kada se promena radi u odnosu na postojeću boju i kvlaitet kose; pre svega pravilnom procenom stanja kose, a zatim upotrebom što blažih farbi za kosu (pri čemu se ne sme izgubiti željeni efekat u želji da se bude što nežniji), uglavnom kombinacijom klasičnih i blagih farbi dobija se željena boja uz minimalan efekat oštećenja. Umereno posvetljivanje kose sa ne prevše svetlim rezultatom, koje se ne ponavlja često ne oštećuje vlas previše (uz naravno obaveznu upotrebu nege).

Kada česte promene boje ne oštećuju vlas:

-uvek kada se koriste boje koje su vrlo blage i koje u sebi sadrže i negujuće komponente tako da svako i najmanje oštećenje neutrališu. Ovakvi tipovi boja su na žalost ograničeni u svom delovanju pa sa njima možemo da promenimo odsjaje na kosi ili da je potamnimo, ali nikako ne možemo da posvetlimo kosu.

Kada česte promene pobojšavaju kvalite kose:

-uvek kada se koriste boje koje funkcionišu po principu ne-hemijskog farbanja kose, a koje sadrže komponente koje neguju, oporavljaju i regenerišu vlas pa što se češće koriste dobrobit za kosu je veća. Takođe ove farbe ne mogu da posvetle kosu, ali zato njihovom upotrebom danas kosa može da bude ofarbana u plavo, sutra u crveno a prekosutra u crno, a da vlas bude neuporedivo bolja nego na početku.

Kako se za farbanje kose (što u frizerskim salonima, a što po kućama) u 99 odsto slučajeva koriste klasične farbe, česte promene boje će ostaviti traga na kosi pa se savetuje umerenost, a naravno ovde se mora uzeti u obzir i dužina kose jer će kratka kosa daleko lakše pretrpeti promenu od duge kose.

Izvor: Super žena

Komentari / 0

Ostavite komentar