Улога међународне заједнице се мијења

Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је данас да централизација никада није била циљ међународне заједнице већ је то било постизање "помирења, функционалности и реинтеграције" и земље која "ради заједно и као један да би постигла бољу будућност за све".

Босна и Херцеговина 07.04.2015 | 17:10
Улога међународне заједнице се мијења

"Како вријеме пролази, улога међународне заједнице у БиХ се мијења, а од грађана се очекује да преузму одговорност за будућност коју желе за себе, своју земљу и своју дјецу", рекао је Инцко данас у Москви на конференцији организованој поводом предстојеће 20. годишњице потписивања Дејтонског мировног споразума. .

Он је нагласио да значај Дејтонског мировног споразума није само у томе што је њим окончан рат, већ што је обезбиједио и полазну тачку да БиХ крене дугим путем опоравка.

Навео је заједничка идентификацона документа, јединствену валуту и регистрацијске таблице као кључне кораке који су стимулсали трговину и омогућили грађанима БиХ да се слободно крећу широм земље, без обзира на њихову етничку припадност.

"Ова слобода кретања данас се узима здраво за готово, али је имала централну улогу за отварање БиХ према спором и комплексном процесу реинтеграције", рекао је Инзко .

Остала важна постигнућа у посљедњих 20 година укључују успостављање оквира којим се расељеним лицима и избјеглицама омогућио повратак пријератних домова те темељна реформа безбједносног и одбрамбеног сектора у земљи.

Конференцију је организовао Московски државни институт за међународне односе. Међу осталим учесницима били су бивши хрватски предсједник Стјепан Месић и бивши предсједник Владе Савезне Републике Југославије Милан Панић, саопштено је из Канцеларије високог представника за БиХ

(Фена)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Драган

07.04.2015 16:18

Господин Инцко каже да централизација никада није била циљ, али јесте реинтеграција. Почетком рата у БиХ догодила се дезинтеграција Босне и Херцеговине, што би значила да је реинтеграција повратак на старо, односно унитарну БиХ. Ја сам то тако разумио. Исправите ме ако гријешим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

07.04.2015 17:27

Одлази бескорисни човјече.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

08.04.2015 08:10

Пред васим оцима и присуство у БиХ се десавају највеце корупциске афере и пљацке градјана крсења људски права пред судовима нека вас је срамота јер сте сауцесници свега наведеног ниста нисте предузели нити имате намјеру какхо ствари стоје.

ОДГОВОРИТЕ