Uloga međunarodne zajednice se mijenja

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je danas da centralizacija nikada nije bila cilj međunarodne zajednice već je to bilo postizanje "pomirenja, funkcionalnosti i reintegracije" i zemlje koja "radi zajedno i kao jedan da bi postigla bolju budućnost za sve".

Bosna i Hercegovina 07.04.2015 | 17:10
Uloga međunarodne zajednice se mijenja

"Kako vrijeme prolazi, uloga međunarodne zajednice u BiH se mijenja, a od građana se očekuje da preuzmu odgovornost za budućnost koju žele za sebe, svoju zemlju i svoju djecu", rekao je Incko danas u Moskvi na konferenciji organizovanoj povodom predstojeće 20. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. .

On je naglasio da značaj Dejtonskog mirovnog sporazuma nije samo u tome što je njim okončan rat, već što je obezbijedio i polaznu tačku da BiH krene dugim putem oporavka.

Naveo je zajednička identifikacona dokumenta, jedinstvenu valutu i registracijske tablice kao ključne korake koji su stimulsali trgovinu i omogućili građanima BiH da se slobodno kreću širom zemlje, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

"Ova sloboda kretanja danas se uzima zdravo za gotovo, ali je imala centralnu ulogu za otvaranje BiH prema sporom i kompleksnom procesu reintegracije", rekao je Inzko .

Ostala važna postignuća u posljednjih 20 godina uključuju uspostavljanje okvira kojim se raseljenim licima i izbjeglicama omogućio povratak prijeratnih domova te temeljna reforma bezbjednosnog i odbrambenog sektora u zemlji.

Konferenciju je organizovao Moskovski državni institut za međunarodne odnose. Među ostalim učesnicima bili su bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i bivši predsjednik Vlade Savezne Republike Jugoslavije Milan Panić, saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika za BiH

(Fena)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dragan

07.04.2015 16:18

Gospodin Incko kaže da centralizacija nikada nije bila cilj, ali jeste reintegracija. Početkom rata u BiH dogodila se dezintegracija Bosne i Hercegovine, što bi značila da je reintegracija povratak na staro, odnosno unitarnu BiH. Ja sam to tako razumio. Ispravite me ako griješim.

ODGOVORITE
Name

Лија

07.04.2015 17:27

Одлази бескорисни човјече.

ODGOVORITE
Name

snouden

08.04.2015 08:10

Pred vasim ocima i prisustvo u BiH se desavaju najvece korupciske afere i pljacke gradjana krsenja ljudski prava pred sudovima neka vas je sramota jer ste saucesnici svega navedenog nista niste preduzeli niti imate namjeru kakho stvari stoje.

ODGOVORITE