Пијете кафу на празан желудац? Погрешно

Протеини који остану неразграђени у телу могу проузроковати бројне здравствене проблеме, попут надутости, иритације или упале црева, па чак и рака.

Здравље 06.04.2015 | 20:57
Пијете кафу на празан желудац? Погрешно

Иако знамо да испијање црне кафе има одређене добробити, постоје и негативни ефекти по наше здравље. Амерички стручњаци недавно су сазнали да испијање кафе у великим количинама може смањити ризик од рака, али утврдили су и да није свеједно када и како ћете пити кафу.

Већина људи започиње дан шољицом топле, црне кафе и то на празан желудац, уз прескочени доручак. Не чуди ни то што након кафе већина људи избегава храну, јер их овај напитак сасвим довољно засити. Али, ова навика има последице по здравље.

Наиме, шољица чисте црне кафе попијене на празан желудац подстиче излучивање хлороводичне киселине у пробавни тракт, а ту непријатну појаву брзо ће осетитиособе склоне гастритису, преноси Хеалтхy Фоод Теам. Али, нису поштеђене ни особе које не пате од гастритиса, јер та киселина разграђује храну коју смо конзумирали, а ако је понестане током дана, доћи ће до пробавних сметњи иотежане разградње протеина.

Са друге стране, протеини који остану неразграђени у телу могу проузроковати бројне здравствене проблеме, попут надутости, иритације или упале црева, па чак и рака. Бројна истраживања показала су да кафу треба пити тек сат времена након буђења и то никако на празан желудац.

Такође, треба је избегавати одмах након буђења јер је тада ниво кортизола у телу врло висок, а одговоран је за контролу биолошког сата. Шољица кафе на празан желудац може изазвати и жгаравицу, надутост, а у неким случајевима чак иповраћање.

Покушајте да се навикнете да ујутро поједете бар кришку хлеба пре него што попијете кафу, а ако не можете ни то, кафу бар разблажите млеком и немојте кувати превише јаку.

Коментари / 0

Оставите коментар