Перфекционисти грицкају нокте

Грицкање ноктију је импулсивно понашање карактеристично за перфекционисте, који су чешће под стресом, пате од анксиозности и најчешће се жале на досаду, показује истраживање стручњака из Монтреала.

Здравље 05.04.2015 | 09:02
Перфекционисти грицкају нокте

Нико не воли када га ухватите како грицка нокте или чупка заноктице. Не само да је у питању ружна навика, него може да буде и одраз карактера. Истраживање стручњака са Универзитета у Монтреалу показало је да су оваква компулсивна понашања карактеристична за перфекционисте. А, ова особина може много да штети, наводи се у студији објављеној у Журналу бихевиоралне терапије и експерименталне психијатрије.

- Верујемо да овакве личности нису у стању да се опусте и изврше своје задатке нормалним темпом - каже др Кирон О'Конор, професор психијатрије на Универзитету и вођа истраживања. - Зато су склоније фрустрацији, нестрпљиве су и незадовољне постигнутим, а често им је и досадно.

У студији је учествовало 48 учесника од којих је половина склона овом понашању, док је остатак имао улогу контролне групе. Учесници су одговарали на питања о досади, бесу, кривици и анксиозности коју осећају. Довођени су и у ситуације осмишљене са циљем да испровоцирају одређена осећања - стрес, опуштеност, иритацију, а да би се проверила реакција на досаду, остављени су шест минута сами у соби без телефона, рачунара, часописа... Показало се да су особе које често грицкају нокте или се стално врпоље чешће под стресом, пате од анксиозности и најчешће се жале на досаду.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар