Perfekcionisti grickaju nokte

Grickanje noktiju je impulsivno ponašanje karakteristično za perfekcioniste, koji su češće pod stresom, pate od anksioznosti i najčešće se žale na dosadu, pokazuje istraživanje stručnjaka iz Montreala.

Zdravlje 05.04.2015 | 09:02
Perfekcionisti grickaju nokte

Niko ne voli kada ga uhvatite kako gricka nokte ili čupka zanoktice. Ne samo da je u pitanju ružna navika, nego može da bude i odraz karaktera. Istraživanje stručnjaka sa Univerziteta u Montrealu pokazalo je da su ovakva kompulsivna ponašanja karakteristična za perfekcioniste. A, ova osobina može mnogo da šteti, navodi se u studiji objavljenoj u Žurnalu bihevioralne terapije i eksperimentalne psihijatrije.

- Verujemo da ovakve ličnosti nisu u stanju da se opuste i izvrše svoje zadatke normalnim tempom - kaže dr Kiron O'Konor, profesor psihijatrije na Univerzitetu i vođa istraživanja. - Zato su sklonije frustraciji, nestrpljive su i nezadovoljne postignutim, a često im je i dosadno.

U studiji je učestvovalo 48 učesnika od kojih je polovina sklona ovom ponašanju, dok je ostatak imao ulogu kontrolne grupe. Učesnici su odgovarali na pitanja o dosadi, besu, krivici i anksioznosti koju osećaju. Dovođeni su i u situacije osmišljene sa ciljem da isprovociraju određena osećanja - stres, opuštenost, iritaciju, a da bi se proverila reakcija na dosadu, ostavljeni su šest minuta sami u sobi bez telefona, računara, časopisa... Pokazalo se da su osobe koje često grickaju nokte ili se stalno vrpolje češće pod stresom, pate od anksioznosti i najčešće se žale na dosadu.

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar