Готовина и Маркач у Колиндином тиму

Колинда Грабар Китаровић, председница Хрватске, уводи Анта Готовину, генерала осумњиченог за злочине над Србима у “Олуји” и ослобођеног у Хагу, у Веће за домовинску безбедност.

Регион 04.04.2015 | 17:49
Готовина и Маркач у Колиндином тиму

То је објавио загребачки “Вечерњи лист”, који на насловној страни ускршње троброја доноси слике бившег затвореника Хашког трибунала и хрватске председнице.

У интервјуу за овај дневник она је рекла да ће у овом саветодавном већу бити и Младен Маркач, такође у Хагу ослобођен одговорности за злочине над крајишким Србима, као и Мирослав Туђман, син Фрање Туђмана, првог хрватског председника и оснивача ХДЗ-а, странке актуелне председнице.

Они ће бити међу “десет до 15 најискуснијих хрватских генерала, обавештајних и других стручњака” у Већу које ће “бити важно за промену стратегије националне безбедности и за будући развој оружаних снага Републике Хрватске”.

Иако је Готовина дуго избегавао политику, Грабар Китаровић каже како је хтела да се и он укључи у рад овог Већа, као и да су њих двоје пријатељи дуги низ година.

- Драго ми је да су он и генерал Маркач пристали да учествују у томе и да су препознали позитивну вредност моје намере и задатке тог Већа - навела је хрватска председница.

Анте Готовина, бивши припадник Легије странаца, био је главна “кочница” придруживања Хрватске ЕУ пошто је Загреб игнорисао захтеве Хашког трибунала да га изручи због ратних злочина над Србима, да би напокон био ухапшен у Шпанији крајем 2005.

Иако је у Хагу првостепено проглашен кривим у априлу 2011, у новембру наредне године Жалбено веће га је ослободило кривице. Заједно са њим тада је ослобођен и Младен Маркач, а у Загребу су потом дочекани као хероји.

(Вечерњи лист)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Милојко-Бања лука

04.04.2015 15:55

И онда се они чуде када нормалан човјек запали ону усташку заставу шаховницу....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА

04.04.2015 15:59

Свака Част све Устасе на једном мјесту!!!!Хоце то Хоце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајина

04.04.2015 16:18

Тиме се недвосмислено показује ПРАВО лице Независне државе Хрватске, сто и није лоше јер нема скривених и промисљених потеза који би то лице прикрили. Европа зели слабу и послушну Хрватску, а модерна и цивилизована са хаским оптузеницима на целу никада неце моци бити. Главно је питање, да ли це балканске комсије то знати искористити јер Хрватска очигледно марсира у назад уласком у ЕУ. Близи се шанса да се неправда 90тих ипак исправи. Одговор "зашто" лези управо у овој данасњој вијести. Овакве друствене појаве смо надам се побиједили '45! Или оне јос тињају на европском згаришту, нажалост у Хрватској?! Сами себе побједисе... Тако су позељели, тако нека и буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

04.04.2015 16:35

Састала се усташка братија у "саветодавном већу" да виде могу ли на "тековинама НДХ" да направе можда још један летњиковац типа Јасеновац за преостале Србе. И онда се чуде што је Војвода запалио ону крпетину.Погледајте фотографију усташе окружиле Натовку баш фин "трилинг".

ОДГОВОРИТЕ
Name

јајце

04.04.2015 16:52

лаганини, знају увијек шта хоће. ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

04.04.2015 18:06

Што је ИСИЛ за Ислам,то ће и Хрватска бити зс ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

еуропејац

04.04.2015 20:44

Ста је овдје ЕУРОПА, ако је Хрватска устаска дрзава. У НДХ једино СРБИ нису за овакво уредјење дрзаве, остало је све једногласно и то није проблем ЕУРОПЕ. Будала види а они не виде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран.

05.04.2015 07:04

ЗАР ОВАЈ КРВНИК НИЈЕ У ЗАТВОРУ? КАКАВ ПОГЛЕД ИМА ! ЈАДНИ НЕВИНИ ЉУДИ ШТО СУ БИЛИ У ЊЕГОВОЈ БЛИЗИНИ.

Name

Игор БЛ

05.04.2015 01:11

Са њима немам проблема они су то сто јесу - устасе, били и остали. Имам проблема са насим српским издајницима који родјену мајку издају. Миле који је сверцовао цитав рат је сад највеци Србин . Ко мозе да зиви са тим нека се куне у српство... Нестацемо овакви проклети .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

05.04.2015 07:12

залосно!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо 5.4.2015

05.04.2015 08:23

Нико нам није крив што смо издали своје борце из рата,што су се борили за свој народ.Сами смо криви.Какву помоћ су наши политичари дали нашим затвореницима у Хагу.Јер они што су их издали,једва су чекали да дођу на власт. Немојте се изненадити ако још уђе у парламенат,ХДЗ и Веснер Кларк,тај је добар пријатељ Хрватске.Схватите једном да католичке земље могу да раде шта хоће.Само православне не смију. Америка је направила толико злочина над недужним народом, ништа никоме нису одговарали. Требају власти у Србији и Р. Српској да се сраме издали су свој народ у, Хаг да им суде.Суде им они што су направили злочине по свету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОНОС-у

05.04.2015 13:56

Тужно плачем, кућу остављам, старе стазе траву зелену Итд.волите своје ал брате поштујете и туђе,убисте се од мржње.

ОДГОВОРИТЕ