Gotovina i Markač u Kolindinom timu

Kolinda Grabar Kitarović, predsednica Hrvatske, uvodi Anta Gotovinu, generala osumnjičenog za zločine nad Srbima u “Oluji” i oslobođenog u Hagu, u Veće za domovinsku bezbednost.

Region 04.04.2015 | 17:49
Gotovina i Markač u Kolindinom timu

To je objavio zagrebački “Večernji list”, koji na naslovnoj strani uskršnje trobroja donosi slike bivšeg zatvorenika Haškog tribunala i hrvatske predsednice.

U intervjuu za ovaj dnevnik ona je rekla da će u ovom savetodavnom veću biti i Mladen Markač, takođe u Hagu oslobođen odgovornosti za zločine nad krajiškim Srbima, kao i Miroslav Tuđman, sin Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsednika i osnivača HDZ-a, stranke aktuelne predsednice.

Oni će biti među “deset do 15 najiskusnijih hrvatskih generala, obaveštajnih i drugih stručnjaka” u Veću koje će “biti važno za promenu strategije nacionalne bezbednosti i za budući razvoj oružanih snaga Republike Hrvatske”.

Iako je Gotovina dugo izbegavao politiku, Grabar Kitarović kaže kako je htela da se i on uključi u rad ovog Veća, kao i da su njih dvoje prijatelji dugi niz godina.

- Drago mi je da su on i general Markač pristali da učestvuju u tome i da su prepoznali pozitivnu vrednost moje namere i zadatke tog Veća - navela je hrvatska predsednica.

Ante Gotovina, bivši pripadnik Legije stranaca, bio je glavna “kočnica” pridruživanja Hrvatske EU pošto je Zagreb ignorisao zahteve Haškog tribunala da ga izruči zbog ratnih zločina nad Srbima, da bi napokon bio uhapšen u Španiji krajem 2005.

Iako je u Hagu prvostepeno proglašen krivim u aprilu 2011, u novembru naredne godine Žalbeno veće ga je oslobodilo krivice. Zajedno sa njim tada je oslobođen i Mladen Markač, a u Zagrebu su potom dočekani kao heroji.

(Večernji list)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Milojko-Banja luka

04.04.2015 15:55

I onda se oni čude kada normalan čovjek zapali onu ustašku zastavu šahovnicu....

ODGOVORITE
Name

JA

04.04.2015 15:59

Svaka Čast sve Ustase na jednom mjestu!!!!Hoce to Hoce!

ODGOVORITE
Name

Krajina

04.04.2015 16:18

Time se nedvosmisleno pokazuje PRAVO lice Nezavisne države Hrvatske, sto i nije loše jer nema skrivenih i promisljenih poteza koji bi to lice prikrili. Evropa zeli slabu i poslušnu Hrvatsku, a moderna i civilizovana sa haskim optuzenicima na celu nikada nece moci biti. Glavno je pitanje, da li ce balkanske komsije to znati iskoristiti jer Hrvatska očigledno marsira u nazad ulaskom u EU. Blizi se šansa da se nepravda 90tih ipak ispravi. Odgovor "zašto" lezi upravo u ovoj danasnjoj vijesti. Ovakve drustvene pojave smo nadam se pobijedili '45! Ili one jos tinjaju na evropskom zgarištu, nažalost u Hrvatskoj?! Sami sebe pobjedise... Tako su pozeljeli, tako neka i bude.

ODGOVORITE
Name

Требиње

04.04.2015 16:35

Састала се усташка братија у "саветодавном већу" да виде могу ли на "тековинама НДХ" да направе можда још један летњиковац типа Јасеновац за преостале Србе. И онда се чуде што је Војвода запалио ону крпетину.Погледајте фотографију усташе окружиле Натовку баш фин "трилинг".

ODGOVORITE
Name

jajce

04.04.2015 16:52

laganini, znaju uvijek šta hoće. ..

ODGOVORITE
Name

007

04.04.2015 18:06

Što je ISIL za Islam,to će i Hrvatska biti zs EU.

ODGOVORITE
Name

europejac

04.04.2015 20:44

Sta je ovdje EUROPA, ako je Hrvatska ustaska drzava. U NDH jedino SRBI nisu za ovakvo uredjenje drzave, ostalo je sve jednoglasno i to nije problem EUROPE. Budala vidi a oni ne vide.

ODGOVORITE
Name

Veteran.

05.04.2015 07:04

ZAR OVAJ KRVNIK NIJE U ZATVORU? KAKAV POGLED IMA ! JADNI NEVINI LJUDI ŠTO SU BILI U NJEGOVOJ BLIZINI.

Name

Igor BL

05.04.2015 01:11

Sa njima nemam problema oni su to sto jesu - ustase, bili i ostali. Imam problema sa nasim srpskim izdajnicima koji rodjenu majku izdaju. Mile koji je svercovao citav rat je sad najveci Srbin . Ko moze da zivi sa tim neka se kune u srpstvo... Nestacemo ovakvi prokleti .

ODGOVORITE
Name

Boki

05.04.2015 07:12

zalosno!!!

ODGOVORITE
Name

Neđo 5.4.2015

05.04.2015 08:23

Niko nam nije kriv što smo izdali svoje borce iz rata,što su se borili za svoj narod.Sami smo krivi.Kakvu pomoć su naši političari dali našim zatvorenicima u Hagu.Jer oni što su ih izdali,jedva su čekali da dođu na vlast. Nemojte se iznenaditi ako još uđe u parlamenat,HDZ i Vesner Klark,taj je dobar prijatelj Hrvatske.Shvatite jednom da katoličke zemlje mogu da rade šta hoće.Samo pravoslavne ne smiju. Amerika je napravila toliko zločina nad nedužnim narodom, ništa nikome nisu odgovarali. Trebaju vlasti u Srbiji i R. Srpskoj da se srame izdali su svoj narod u, Hag da im sude.Sude im oni što su napravili zločine po svetu.

ODGOVORITE
Name

PONOS-u

05.04.2015 13:56

Tužno plačem, kuću ostavljam, stare staze travu zelenu Itd.volite svoje al brate poštujete i tuđe,ubiste se od mržnje.

ODGOVORITE