Хајде сад клубови да вас видимо! Нема више скривања цијене трансфера!

Генерални секретар Фудбалског савеза Србије за МОЗЗАРТ Спорт говори о последицама које ће Фифино укидање менаџерских лиценци имати по клубове у Суперлиги.

Фудбал 02.04.2015 | 13:00
Хајде сад клубови да вас видимо! Нема више скривања цијене трансфера!

Уефа је стриктно захтевала – стати на пут белосветским менаџерима који зарађују на штети клубова! Фифа је коначно попустила – послала је фудбалске агенте на сметлиште историје и укинула власништво треће стране. Такозвани ТПО (Тхирд Партy Оwнерсхип) или на српском много прикладнији израз – проценте којима су менаџери и клубови мешетарили приликом продаје играча. Наравно, постоји оправдана бојазан да нови прописи у светском фудбалу у пракси не само да неће успети да реше проблем, већ да ће додатно закомпликовати ионако контроверзно поље деловања, али се генерални секретар Фудбалског савеза Србије Зоран Лаковић потрудио да читаоцима портала МОЗЗАРТ Спорт објасни макар шта је Фифа наумила.

И пре свега како би то све могло да се одрази на српске клубове.
"Мења се неколико ствари. Фифа под број један укида агенте, од данас више не важи правилник о агентима за играче, већ Фифа дефинише посреднике који ће приликом трансфера имати одређена права и обавезе. Они ће бити дужни и да националним савезима достављају одређене декларације око ’заступања’ играча. Али они више неће бити под правном заштитом Фифе што је много важно пре свега из угла самих играча. До сада ако је постојао било какав спор између агента и играча све се решавало под јурисдикцијом Фифе. Сада то неће бити случај. Агенти неће више бити толико заштићени. Такође, први пут се прописује егзактна провизија за посреднике и она неће бити већа од 3% од бруто цене трансфера или 3% од бруто плате играча", каже Лаковић за МОЗЗАРТ Спорт.

Али то је само увертира у највеће промене које че изазвати одлука Фифе. Клучна ствар лежи у следећем.
"Тежи се укидању власништва треће стране које ће нестати са изменама правилника о статусу и трансферу играча и увођењу новог члана 18 бис. Фифа је наиме потпуно забранила власништво трећих страна над било каквим правима играча - економским или неким другим. То значи да никакви фондови, агенти или посредници неће бити у могућности да приходују било какав новац по основу будућих економских зарада играча. Преведено на српски – неће бити процената".

Поставља се међутим питање да ли је то баш тако лако спровести у дело у земљи чији највећи клубови свако мало одврате навијаче са трибина признањем да је неки голобради младић макар делом продат инвестиционом фонду? Јесенас је јавност спекулисала о томе да је Црвена звезда унапред "зарадила" на будућим продајама Луке Јовића и Михаила Ристића, Партизанов Андрија Живковић је званично 50 одсто у власништву сада већ по обичају неименованог фонда, а и Војводина је пожурила да само неколико дана пре одлуке Фифе прихвати 1.400.000 евра за Мијата Гаћиновића и Срђана Бабића. Можда и због следеће чињенице:
"Сви уговори потписани до 31. децембра 2014. године важиће на рок на који су закључени. Уговори који су потписани после 1. јануара, а до краја априла, важиће само годину дана", открива нам Лаковић.

И нису само фондови "навика" које ће српски клубови морати да се одрекну. Убудуће ни Звезда, ни Партизан ни било који други српски клуб не би смео да крије цене трансфера говорећи о њима као о пословним тајнама. Како смо раније писали Фифа је свим националним савезима наложила да јавно објављују податке о томе коме иде оних 3% провизије. Самим тим би и вредност послова постала јавна?
"Да, тачно је. То ће бити наша обавеза по основу новог правилника. Наш правилник је у процедури, до краја овог месеца ступиће на снагу. А по њему ћемо морати да једном годишње правимо да се тако изразим инвентар стања. Један од основних постулата ових промена је скидање те анатеме око пословних тајни, јер је у неким Фифиним анализама утврђено да се неколико милијарди евра одливало из фудбалског система на име провизија и накнада", потврђује Лаковић и додаје да су и сами клубови дужни да до 1. маја Фифи у склопу такозваног ТМС система (Трансфер Матцхинг Сyстем) доставе све податке у вези са власницима процената, односно економских права играча.
"Ту ће морати да буде све. Који играч је у питању, ко је трећа страна, који је проценат у питању. Ако не буде било тих података Фифа ће кажњавати клубове. Нема ту отпора. То је универзално правило које ће важити свуда у свету".

До сада није било тако. Власништво треће стране забрањивале су само неке земље попут Енглеске, Француске, Пољске, па и Колумбије. У Бразилу, Португалији или Шпанији оно је било и те како заступљено. Португалска Примеира и шпанска Примера стога су и званично предале тужбу чији је циљ да оспори и поништи нова правила Фифе. Утисак је да Фифа - и пре свега Уефа - овај пут неће пристати на компромис. Питање је само како ће то утицати на клубове који годинама живе раме уз раме са менаџерима. А таквих је много. И у Србији.

Коментари / 0

Оставите коментар